Armagedon la Medicină Legală Cluj împotriva directorului

Armagedon la Medicină Legală Cluj împotriva directorului
Colectivul Institutului de Medicină Legală (IML) din Cluj a trimis Ministerului Sănătăţii un memoriu în care cere schimbarea directorului Marius Vartic.
Referatul angajaţilor IML Cluj cuprinde 24 de puncte în care sunt descrise abuzurile şi neregulile de care este acuzat directorul Marius Vartic, aflat în funcţie de zece ani. Documentul, ce a fost trimis atât Prefecturii Cluj, cât şi Ministerului Sănătăţii, arată că institutul ar fi pierdut investiţii de sute de mii de lei, ar fi cheltuit bani pe aparate nefuncţionale şi ar avea întârzieri mari în efectuarea lucrărilor medico-legale. Angajaţii mai spun că directorul ia decizii numai de unul singur, fără întrunirea consiliului consultativ al IML. Documentul este semnat "Colectivul IML Cluj".

Memoriul este împărţit în trei capitole ce expun “neregulile în domeniul activităţii financiar contabile”, “managementul defectuos şi abuziv al domnului director Marius Vartic” şi “deficienţe grave în activitatea profesională”. Colectivul de la IML Cluj susţine că nu s-au încasat sumele pentru îmbălsămarea cadavrelor de circa 100.000 de lei, în timp ce directorul Vartic ar fi acoperit delapidarea fostei angajate Anca Butnaru, descoperită la sfârşitul anului 2009 de serviciul de contabilitate. De asemenea, Vartic este acuzat de achiziţionarea unui aparat de reconstrucţie facială în valoare de 50.000 euro, care a stat depozitat în biroul său mai bine de nouă luni şi care nu este funcţional nici în prezent din cauza dispariţiei softului de bază.

Un alt punct din referat impută conducerii “returnarea repetată către stat a sumelor alocate investiţiilor, prin nerespectarea termenelor de solicitare a achiziţiilor, cu toate că IML Cluj are o nevoie acută de dezvoltare, în acest caz valoarea estimată fiind de aproximativ 700.000 lei”. Angajaţii IML spun că Vartic refuză întrunirea Consiliului Consulativ, prevăzut de legea de organizare şi funcţionare a medicinei legale, atunci când se impune adoptarea unor hotărâri pentru bunul mers al instituţiei. Memoriul mai scoate la iveală că IML Cluj ar fi pierdut şansa de a avea un sediu propriu cu toate că avea un teren în concesiune pentru care s-a refuzat plata unei redevenţe modice şi exista un proiect de construcţie aprobat. Iar pentru extinderea spaţiului în care funcţionează a existat finanţare la Consiliului Local de 150.000 de lei, însă directorul Vartic ar fi tergiversat luarea deciziei de a se efectua un studiu de fezabilitate.

Angajaţii de la IML vorbesc şi de absenţe îndelungate, chiar de două luni, ale lui Vartic, şi de deplasări lungi şi inutile cu maşinile şi pe cheltuiala instituţiei. “Corolarul acestui management dezastruos este faptul că de aproape 10 ani în IML nu s-au făcut lucrările necesare de amenajare şi igienizare a spaţiilor de lucru şi de dotare cu aparatură modernă, aceste lucrări realizându-se în ultimele două luni, profitându-se de lipsa prelungită pe motiv de concediu de odihnă restant neefectuat al domnului director”, scrie colectivul instituţiei. Memoriul arată că există întârzieri mari, chiar de ani, la efectuarea lucrărilor medico-legale, ce ar cauza un prejudiciu de circa 360.000 de lei. Surse din rândul angajaţilor spun că picătura ce a umplut paharul a fost intenţia lui Vartic de a monta camere de supraveghere de 400.000 de lei, în condiţiile în care laboratorul de autopsie are nevoie acută de modernizare.

“Situaţia creată de actualul director, dr. Marius Vartic a devenit intolerabilă şi nocivă, cu episoade care frizează absurdul. Tolerarea în continuare a situaţiei existente ar semnifica să ne pierdem respectul faţă de noi înşine, în condiţia în care suntem frecvent umiliţi, jigniţi, intimidaţi şi ameninţaţi, iar instituţia ar pierde şi ultima urmă de respectabilitate şi credibilitate, pierzând astfel eventualele oportunităţi de dezvoltare, prestigiul şi recunoaşterea pe care le-a avut şi care i se cuvin de drept”, se arată în memoriul. Angajaţii solicită demararea unui control al Ministerului Sănătăţii, care să verifice cele expuse în referat, şi destituirea din funcţie a directorului.

Vartic: “Să vină controlul de la Minister!”

Contactat de ZIUA de CLUJ, directorul IML, Marius Vartic (foto dreapta), a declarat că nu are cunoştinţă despre demersul colectivului insitutului şi că este de acord să fie verificat de Ministerul Sănătăţii. “Nu am nimic de ascuns, poate să vină şi Ministerul şi Curtea de Conturi că am să justific toate măsurile luate. Respect legile ţării şi respect angajaţii din subordinea mea”, a spus Marius Vartic.
Comenteaza