Armata a sărit în ajutorul Nokia

Armata a sărit în ajutorul Nokia
Inundarea Drumului Naţional nr. 1C i-a îngrijorat pe finlandezii de la Nokia, care au solicitat ajutor din partea Diviziei 4 Infanterie Gemina din Cluj.

Mai multe camioane au fost pregătite în cazul în care şoseaua va fi din nou impracticabilă. “Suntem în stand-by pentru Nokia în scopul de a transporta materiale pentru a nu se întrerupe activitatea fabricii”, a spus locotenent-colonelul Mureş Lămăşan, reprezentant al Diviziei 4 în cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, prefectul Florin Stamatian a subliniat că trebuie făcute eforturi pentru a nu se periclita activitatea de la Nokia.

 

Pe parcursul zilei de miercuri, Drumul Naţional nr. 1C a fost blocat în zona comunei Jucu din cauza apei care ajungea în unele porţiuni până la un metru adâncime. Astfel, angajaţii Nokia au fost nevoiţi să se abată de la drumul obişnuit spre serviciu şi au mers prin localităţile Gădălin şi Bonţida pentru a ajunge la Jucu. “Nu au fost probleme în fabrică. Am funcţionat non-stop. Salariaţii au ajuns la lucru pe rute ocolitoare. Dacă armata s-a oferit să ajute fabrica în transportarea materialelor, tot respectul!”, a spus Cristian Copil, unul dintre liderii sindicali ai fabricii de telefoane mobile.

 

Militarii sunt pregătiţi să-i ajute pe angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) în intervenţiile de la inundaţii. “Există un plan de intervenţie comun pentru limitarea efectelor dezastrului. în cazul în care ni se cere, vom interveni”, a precizat locţiitorul purtătorului de cuvânt al Diviziei 4 Infanterie Gemina, plutonier adjutant Adrian Hurdubaia. De asemenea, poliţiştii patrulează  zonele în care casele au fost inundate, locuitorii fiind nevoiţi să se mute temporar.

 

 “Supraveghem să nu se întâmple furturi în zonele inundate, pentru că sunt persoane care încearcă să profite de necazul altora”, a spus şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, chestorul Ioan Păcurar. Şeful ISU Cluj, generalul de brigadă Vasile Şomlea, a menţionat că pompierii lucrează cu cinci motopompe la scoaterea apei din subsoluri, case şi din fântâni. De asemenea, angajaţii ISU îi ajută pe oameni să scoată nămolul din gospodării.

 

Drumul judeţean dintre localităţile Călata şi Văleni este, în continuare, blocat. “Circulaţia este întreruptă din cauză că e rupt podul între Călata şi Văleni. După retragerea apelor, vom amenaja un pod provizoriu, iar apoi vom face un proiect pentru un pod nou. Cel vechi nu mai poate fi consolidat”, a informat Cornelia Tripon, director adjunct al Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat. Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri au precizat că traficul pe DN 1C a fost reluat la ora 20.30 şi că sunt pregătite utilaje de tractare în zonă.

 

La şedinţa de ieri a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă a participat şi primarul Sorin Apostu, ocazie cu care prefectul Florin Stamatian i-a atras atenţia asupra unor construcţii din oraş care au avut de suferit în urma ploilor abundente. “Cred că este timpul să se verifice construcţiile la rezistenţă şi locurile de amplasare ale acestora”, a afirmat prefectul. Acesta a dat exemplu blocurile noi de pe strada Câmpului şi imobilele vechi de pe strada Crişan.

 

17 persoane au fost evacuate din case ieri după-masă, în comuna clujeană Sic. Cele şase case în care locuiau sunt în pericol de a se prăbuşi din pricina unor alunecări de teren provocate de inundaţii. Trei familii au fost evacuate din locuinţe cu tot cu bunurile care le aparţineau, iar una dintre ele a fost cazată în incinta primăriei, unde li s-a dat o cameră. O singură familie a refuzat evacuarea. “Li se va cere să-şi asume în scris că refuză evacuarea”, a spus purtătorul de cuvânt al prefecturii, Anca Stănescu. Autorităţile mai verifică zona comunei Iara, unde există pericolul unor alunecări de teren.

 

Numărul gospodăriilor afectate de inundaţii, în Cluj, a ajuns ieri la 1.388, potrivit raportului Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj. Cinci locuinţe în Călata (comuna Călăţele) şi alte trei gospodării din Pruniş (comuna Ciurila) se află în pericol de surpare, 40 de fântâni din Călata şi alte 80 din Călăţele au fost inundate.

 

 In judeţ au fost afectate 270 de fântâni, conform raportului citat. Totodată, 30 de localităţi au suferit pene în alimentarea cu energie electrică după ce 84 de posturi de transformare au fost afectate, iar 10 linii de joasă tensiune au fost deranjate. In ceea ce priveşte telecomunicaţiile, raportul arată că 37 de stâlpi de telefonie fixă au căzut şi peste 800 m de cablu au fost rupţi.

 

Cod portocaliu pe Someşul Mic

 

Ultima avertizare emisă ieri de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor arată că se menţine Cod portocaliu de inundaţii pe Someşul Mic, în amonte de municipiul Dej şi Cod galben pe pârâul Bonţida, afluent al Someşului Mic.

 

Codul portocaliu se referă la riscurile de revărsări ce pot provoca un impact semnificativ asupra bunurilor şi persoanelor. Reprezentanţii Administraţiei Bazinale Someş-Tisa au menţionat că debitele apelor din judeţ sunt în uşoară scădere.

 


 

 



Comenteaza