Artă pentru plata facturilor

Artă pentru plata facturilor
O întreagă galerie de creaţii artistice, de la tablouri pictate, cercei, şiraguri de mărgele la pietre pictate cu îngeraşi sau poşete, poate fi cumpărată în scop caritabil de la Casa de Tip Familial Maria Gabriel din Gruia.

Obiectele au fost realizate de cele opt fete care locuiesc aici. "Din banii pe care îi vom strânge sperăm să putem asigura plata facturilor în lunile de iarnă. Anul trecut am plătit doar la gaz câte 2.500 de lei lunar şi acum s-a scumpit. Statul ne ajută prea puţin, pentru fiecare copil alocă 92 de lei lunar", a explicat Adela Florean, coordonatorul proiectului. Atunci când cei trei clujeni care administrează aşezământul nu reuşesc să strângă de la sponsori bani destui, sunt nevoiţi să scoată sumele necesare din propriul buzunar. Expoziţia se află la cea de-a patra ediţie, iar din vânzarea obiectelor de anul trecut s-au strâns aproximativ 6.000 de lei. "Încercăm să le implicăm pe fete în viaţa micii noastre familii şi ele ne dau astfel o mână de ajutor. Toate au note mari la şcoală şi la facultate", a adăugat Florean.

Fetele au fost abandonate încă de la naştere, astfel că şi-au petrecut toate sărbătorile alături de alţi copii aflaţi în aceeaşi situaţie. "Nu ştiu nimic de ai mei, nu am ştiut niciodată. Simt uneori lipsa familiei. Acum învăţ la o şcoală postliceală de asistente medicale. Sper să ajung să îmi deschid cândva propriul cabinet", a declarat Kiraly Maria, una dintre fetele din casa din Gruia.

"Eu am pictat tablourile şi am făcut fotografii. Îmi place să desenez, să pictez încă de când eram mică", a explicat Andreea Lehel, de 24 de ani, altă artistă de la Maria Gabriel. Deşi nici ea nu a avut vreodată o familie, tânăra este ambiţioasă şi luptă pentru a avea o viaţă mai bună. "Sunt în anul doi de facultate şi studiez Ştiinţa şi Ingineria Mediului. Sunt prima din an şi am obţinut media 10 anul trecut", a povestit Andreea. Tinerei i-ar fi plăcut să studieze o facultate de arte, însă a renunţat la idee. " Este foarte costisitor să urmezi Universitatea de Artă şi Design", a justificat cu regret tânăra clujeancă.

Cei care vor să sprijine această acţiune sunt aşteptaţi să viziteze expoziţia până în 6 decembrie, la sediul de pe str. Romulus Vuia (fosta Maşiniştilor) nr. 138. Lucrările pot fi achiziţionate contra unor donaţii. Manifestarea "Ziua Porţilor Deschise" are loc zilnic, între orele 15:00 şi 19:00.

 

Comenteaza