Asigurarea obligatorie a locuinţelor, pe ultima sută de metri

Asigurarea obligatorie a locuinţelor, pe ultima sută de metri
Termenul limită va expira în 15 ianuarie 2010, după care primăriile şi consiliile locale pot să îi amendeze pe cei care nu s-au conformat legii.
Numărul clujenilor care şi-au încheiat asigurarea obligatorie a locuinţei nu depăşeşte 10% din totalul proprietarilor, dar specialiştii se aşteaptă la aglomeraţie pe ultima sută de metri.

“Legea 268/2008 prevede asigurarea obligatorie a locuinţelor pentru acoperirea în caz de trei tipuri de catastrofe: cutremure, alunecări sau inundaţii. În acest context, prima poliţă de asigurare a fost lansată în 15 iulie, moment din care posesorii de locuinţe au la dispoziţie şase luni pentru încheierea lor”, a explicat Aurelia Cristea, managing partner la AsiCons. Amenzile pentru cei care nu se vor conforma variază între 100 şi 500 de lei. “Sancţiunile pot fi aplicate atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice”, avertizează Cristea. În 16 decembrie a apărut în Monitorul Oficial o modificare a legii potrivit căreia cei care au încheiat o asigurare facultativă ce cuprinde şi cele trei tipuri de riscuri prevăzute în cea obligatorie nu sunt pasibili de respectivele amenzi. Încheierea asigurărilor obligatorii este avizată pentru cele 13 societăţi membre ale Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Cei care au locuinţe construite din materiale de tip A (cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă ori alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic) vor achita o primă obligatorie anuală de 20 euro, iar suma maximă asigurată este de 20.000 de euro. Pentru locuinţele de tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic), proprietarii plătesc anual 10 euro, iar suma asigurată poate ajunge până la 10.000 de euro. “Nu am avut până acum nici o asigurare de 10 euro, pentru care trebuie să ia casă de chirpici sau lemn”, a precizat Călin Oprea, inspector asigurări la Carpatica Asig Cluj. Societatea a organizat campanii inclusiv în zonele rurale, însă oamenii de aici au probleme cu încheierea asigurării obligatorii a locuinţei din cauza banilor. “Dacă ai pensie de agricultor de 200 de lei, e greu să dai 85 de lei pe asigurare. La oraş, lucrurile stau mai bine, mai ales în decembrie când am încheiat 70% din totalul asigurărilor. Cu cât se apropie data limită, cu atât vin mai mulţi”, a precizat inspectorul.

“Nu avem încă un bilanţ al numărului de asigurări, însă, din informaţiile mele, s-au prezentat până acum sub 10% din proprietarii de la Cluj. Cauza ar fi lipsa de informare a populaţiei, dar şi alte aspecte. Totuşi, cred că vor fi mulţi proprietari care se lasă pe ultima sută de metri, deja înregistrăm un interes mai crescut din partea lor pentru această problemă”, a spus Aurelia Cristea. “În Turcia, legea care îi obligă pe proprietari să îşi asigure locuinţa este în vigoare de vreo 5 ani, însă abia 30% din populaţie s-a conformat. În ţări mai civilizate, cum este, de pildă, Germania, o asemenea lege nu există pentru că nu este nevoie, oamenii sunt conştienţi de importanţa asigurării casei şi o încheie fără să aibă o obligaţie în acest sens”, a adăugat specialista clujeană.

Unde se pot încheia asigurări

Cei 13 asigurători care alcătuiesc PAID şi sunt avizaţi să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe sunt: Astra Asigurări, Groupama România, Clal România, Uniqa Asigurări, Generali Asigurări, Ardaf, Euroins România, Grawe România, Credit Europe Asigurări, Certasig, Carpatica Asig, City Insurance şi ABC Asigurări. Nu este necesar ca oamenii să meargă la sediul societăţilor respective, fiecare are brockeri şi agenţi care operează atât în mediul urban, cât şi la sate”, a precizat Cristea.

Comenteaza