Asistenţii medicali clujeni protestează la Bucureşti

Asistenţii medicali clujeni protestează la Bucureşti
100 de asistenţi medicali din spitalele Clujului vor lua în 16 mai drumul capitalei pentru a picheta Ministerul Sănătăţii. Cadrele medicale vor deblocarea posturilor şi revenirea la salariile primite înainte de tăierea de 25%.

Federaţia Sanitas Cluj se aliază astfel unei mişcări de protest care va avea loc la nivel naţional, între orele 11:00 şi 13:00, din 7 până în 18 mai. "Membrii Sanitas din câte trei judeţe vor protesta în fiecare zi în faţa Ministerului Sănătăţii. Suntem nemulţumiţi că nu am primit nici un răspuns din partea factorilor responsabili faţă de solicitările multiple făcute de Federaţia Sanitas din România, inclusiv sindicatul judeţean Cluj", a anunţat Ştefan Roman (foto), preşedintele Sanitas Cluj. Sindicaliştii cer "stabilirea unui acord referitor la principiile care vor sta la baza proiectului legii privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate publică din România".

Protestatarii cer recalcularea salariilor din sistem, care ar trebui să fie "cel puţin atât cât erau în iunie 2010, înainte de tăierile cu 25%". "Cu toate promisiunile făcute de noul guvern, pe zi ce trece constatăm că asta nu se va întâmpla în următoarea perioadă de timp, chit că şi preşedinţia a cerut acest lucru şi pare-se că surse de finanţare ar exista", a apreciat liderul Sanitas Cluj. Salariul net al unei asistente din Cluj aflate în prag de pensionare este în prezent de 1.300 de lei, în timp ce o absolventă de studii de specialitate abia angajată primeşte puţin peste 700 de lei.

O altă solicitare venită din partea sindicaliştilor se referă la deblocarea posturilor din sistemul sanitar. "La această oră, din cifre oficiale există un deficit în sistemul naţional de peste 45.000 de persoane, deci tot atâtea posturi vacante, medici, asistenţi, infirmiere şi alt personal calificat şi necalificat. La Cluj sunt blocate peste 1.800 de posturi, din care 70% sunt de asistenţi", a precizat Roman. Un asistent clujean are în grijă între 20 şi 40 de bolnavi în condiţiile în care ar trebui să fie doar 12 pacienţi la un asistent. Se mai doreşte eliminarea limitei de 70% impusă de legea actuală spitalelor pentru salarii şi alte cheltuieli de personal din suma decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. În cazul în care pichetarea nu va avea efect, sindicaliştii pregătesc alte forme de protest, din care nu exclud greva generală. "Nu vrem să fim indiferenţi faţă de ceea ce se întâmplă în sistemul sanitar şi faţă de suferinţa celor pe care-i avem în grijă", a conchis liderul Sanitas Cluj.

 

 

Comenteaza