Asociația ”O Masă Caldă” și ”Cantina Prieteniei”, în pericol să se ÎNCHIDĂ din cauza ANAF. Hrănesc 500 de oameni zilnic

Asociația ”O Masă Caldă” și ”Cantina Prieteniei”, în pericol să se ÎNCHIDĂ din cauza ANAF. Hrănesc 500 de oameni zilnic

Asociația ”O Masă Caldă” și ”Cantina Prieteniei”, care oferă o mâncare caldă zilnic atât persoanelor nevoiașe din oraș dar și refugiaților ucraineni, sunt în pericol să se ÎNCHIDĂ din cauza ANAF.

"Asociatia O Masa Calda isi sustine activitatea EXCLUSIV din sponsorizari de la persoane juridice si donatii de la persoane fizice. DACA acest ordin ramane valabil, sansele ca noi sa mai putem continua activitatea de la 1 ianuarie 2023 sunt ZERO. Nu vad sensul pentru care, din moment ce suntem in inscrisi in Registrul asociatilor care pot beneficia de sponsorizari, care astfel sunt deductibile, ANAF devine intermediar pentru 45 de zile al banilor sponsorizati, doar ca sa verifice ca suntem in acel registru 45 de zile pentru noi poate insemna inchiderea activitatii, deoarece atunci cand ramanem fara bani, apelam la sponsorii nostri sa ne ajute sa putem plati facturile. ACEST ordin anuleaza orice sansa de supravietuire a asociatilor mici, care nu au in conturi bani depozite pentru sustinerea activitatilor", a declarat Raimonda Boian, coordonatorul celor doua bucătării voluntare. 

Asociația ”O Masă Caldă” a fost înființată în anul 2015 la Cluj-Napoca și oferă zilnic porții de mâncare pentru peste 500 de beneficiari: 250 de persoane nevoiașe, dintre care 70 de copii, și  250 de refugiați ucraineni, dintre care 80 de copii, care iau masa la ”Cantina Prieteniei”. La pregătirea și împărțirea mâncării participă voluntari.

De ce vrea ANAF să strângă donațiile firmelor către ONG-uri

Organizațiile non-guvernamentale vor încasa o bună parte din donațiile, sponsorizările și alte sume oferite de firmele românești, în special microîntreprinderi, după ce acestea vor trece mai întâi prin conturile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

În plus, micile organizații - în care membrii unei familii strâng bani pentru copilul lor bolnav - vor trebui să lupte de acum cu super asociații, cum ar fi UNICEF, pentru a aduna donații deductibile din partea firmelor.

Până în luna octombrie, firmele mici și mijlocii puteau vira oricând donațiile în conturile unui ONG, urmând ca sumele să fie deduse la următorul bilanț depus la Fisc.

Din 20 septembrie 2022, în urma unui ordin al președintelui agenției, Lucian Ovidiu Heiuș, procedura s-a schimbat. Este vorba de ordinul nr. 1679 pentru aprobarea procedurii privind redirecţionarea impozitului pe profit. MAI MULTE AICI!

Comenteaza