Aspazia Droniuc îşi află sentinţa înaintea lui Apostu

Aspazia Droniuc îşi află sentinţa înaintea lui Apostu
Mai mulţi angajaţi ai Rosal au fost audiaţi, ieri, la Curtea de Apel Mureş, în legătură cu cele două carduri de combustibili emise de firmă şi pe care le folosea familia Apostu.

Sergiu Hossu, directorul Rosal Cluj, a fost la un pas de a fi acuzat de mărturie mincinoasă la audierile făcute ieri în dosarul de corupţie al fostului primar al Clujului, Sorin Apostu. Tot ieri s-a disjuns cauza faţă de Aspazia Droniuc, procurorul DNA cerând condamnarea ei la închisoare cu executare.

Judecătoarea Mihaela Creţu l-a întrebat pe Sergiu Hossu dacă firma Rosal a eliberat sau nu carduri de combustibili pentru Primăria Cluj-Napoca, având în vedere că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au găsit în urma pecheziţiei domiciliare făcută la soţii Apostu două astfel de carduri. La dosar sunt şi planşe foto care o arată pe Monica Apostu în timp ce îşi alimenta maşina personală folosind un astfel de card. Dacă pe holurile Curţii de Apel Mureş, Hossu spunea că nu îşi imaginează cum au ajuns cele două carduri la Apostu, în faţa judecătoarei acesta a ezitat să mărturisească faptul că Rosal le-a emis în favoarea primăriei.

Ameninţat cu dosar penal pentru mărturie mincinoasă, Sergiu Hossu a arătat că încă din anul 2006 firma de salubritate Rosal acorda Primăriei Cluj-Napoca astfel de carduri, pentru ca inspectorii să poată verifica activitatea, în teren, a societăţii. „Exista o convenţie semnată de fostul director, Alexandru Costache (decedat în prezent - n.red.), şi Primăria Cluj-Napoca, conform căreia se distribuiau carduri pentru inspectorii care făceau controale. Poliţia Locală a solicitat combustibil pentru controale, iar Rosal a emis cardurile. Din anul 2008, de când sunt director la Rosal Cluj, nu s-au mai emis astfel de carduri. Nu ştiu cum au ajuns cele două carduri la familia Apostu", a spus Hossu.

După percheziţiile făcute de DNA şi depistarea cardurilor „Butoi" şi „Garaj" la domiciliul soţilor Apostu, Sergiu Hossu a cerut efectuarea unui audit pentru a se stabili cât combustibil a fost consumat de către familia Apostu. „În urma auditului am constatat că a fost un consum de 18.000 de lei în 18 luni", a declarat Hossu în faţa instanţei.

Tot ieri au fost audiate două casiere de la Rosal Cluj, Ana Leucea şi Anamaria Vancea, care se ocupau de cardurile de combustibili ale companiei. Nici una dintre acestea nu a putut să explice cum au ajuns cele două carduri Rosal în posesia familiei Apostu.

Povestea celor două carduri este cu atât mai încâlcită cu cât fostul viceprimar al Clujului, Radu Moisin, a declarat în faţa instanţei din Mureş, când a fost audiat ca martor, că primăria nu a primit astfel de carduri. "Cele două firme de salubrizare (Brantner Vereş şi Rosal, n.red.) nu au pus la dispoziţia primăriei carduri de carburanţi", a spus Radu Moisin în 25 iunie, în faţa magistratului Curţii de Apel Mureş.

Al patrulea martor audiat ieri a fost omul de afaceri Nicolae Pop Baldi, fondator al companiei Astral. Pop Baldi a fost audiat în legătură cu o autorizaţie de construire cerută de la Primăria Cluj-Napoca pentru realizarea unei parcări la clădirea City Business Center, cunoscută ca şi "Clădirea biscuite" de pe strada Cuza Vodă. Pop Baldi a ajuns martor în dosar ca urmare a unei discuţii telefonice cu omul de afaceri Călin Stoia, ce a fost interceptată de procurorii DNA. În faţa instanţei, Pop Baldi a recunoscut că a avut o discuţie cu Stoia, însă a spus că acesta din urmă nu i-a promis că îl ajută în legătură cu autorizaţia pentru parcare.

După audierea martorilor, instanţa a luat în discuţie menţinerea arestului preventiv în cazul lui Sorin Apostu, avocaţii acestuia cerând înlocuirea măsurii privative de libertate cu cea de a nu părăsi ţara. Judecătoarea Mihaela Creţu se va pronunţa asupra menţinerii arestului în cazul lui Apostu în data de 12 iulie. Următorul termen al procesului, când vor continua audierile altor martori, a fost stabilit pentru data de 27 august. Sorin Apostu, aflat de 8 luni în arest, aşteaptă şi recursul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, făcut la respingerea unei cereri de liberare sub control judiciar de către Curtea de Apel Mureş.

Procurorul DNA a cerut condamnare cu executare pentru Droniuc

Curtea de Apel Mureş va pronunţa în 12 iulie sentinţa în cazul denunţătoarei şi coinculpatei Aspazia Droniuc, singura care şi-a recunoscut vinovăţia în acest dosar. Pronunţarea se face după ce judecătoarea a decis disjungerea cazului ei din dosarul ce îi vizează pe Sorin Apostu, Monica Apostu şi Călin Stoia. Avocatul acesteia, Mircea Ilian, a explicat în faţa instanţei că Droniuc nu s-a prezentat la nici un termen din proces pentru că este bolnavă. Aspazia Droniuc ar fi făcut tratamente împotriva cancerului mamar în Franţa, Elveţia şi Austria. Totodată, apărătorul Aspaziei Droniuc a cerut instanţei să reţină în sarcina inculpatei doar infracţiunea de cumpărare de influenţă, însă procurorul DNA cere condamnarea ei, cu executare, şi pentru spălare de bani şi fals. Aspazia Droniuc a mai fost condamnată la un an şi 10 luni cu suspendare în dosarul Radu Bica.

Stoia vrea să se trateze peste hotare

Invocând probleme de sănătate la fel de serioase, Călin Stoia a cerut să i se revoce obligaţia de a nu părăsi ţara. Stoia a spus că prezintă simptomele unui cancer de colon şi că ar trebui să facă investigaţii de specialitate la o clinică din Austria. T˙otodată, Stoia a cerut să poată părăsi ţara pentru a se căsători, în luna septembrie, cu prietena sa, care este rezidentă în Austria. Şi asupra acestei cereri instanţa se va pronunţa în 12 iulie. După ce judecătoarea Mihaela Creţu a ameninţat de mai multe ori pe parcursul procesului că va amenda orice tulburare a dezbaterilor din sala de judecată, ieri a aplicat şi prima sancţiune. Călin Stoia a fost amendat de magistrat cu suma de 1.000 de lei după ce i-a sunat telefonul mobil în timpul dezbaterilor.

 

 

Comenteaza