Au muncit ca să-i ajute pe mănăştureni, îşi găsesc munca aruncată în pârâu FOTO / VIDEO

Au muncit ca să-i ajute pe mănăştureni, îşi găsesc munca aruncată în pârâu FOTO / VIDEO
Românească de Mănăştur: un grup de voluntari a muncit o lună ca să facă un spaţiu colectiv pe care l-a amenajat între altele cu zeci de anvelope recondiţionate, doar ca să le găsească apoi aruncate în pârâul din apropiere.

Se întâmplă în Mănăştur, în zona "La terenuri", unde o asociaţie a organizat o scenă şi o grădină urbană unde au montat printre altele câteva zeci de anvelope recondiţionate pe post de fotolii pentru auditoriu la concertele ce aveau loc la scena improvizată în zonă. Acum, în faţa scenei se află doar o astfel de anvelopă. Restul de câteva zeci au fost aruncate în pârâul din apropiere.

Simina Corlat e purtătorul de cuvânt al asociaţiei care a organizat manifestările "La terenuri" şi nu vede o problemă în acest gest. "Probabil copiii s-au jucat şi le-au aruncat; nu e o problemă, până acum au fost foarte cooperanţi şi, dacă le vom spune să nu le mai arunce, n-o vor mai face", spune ea. "Pot fi recondiţionate. Nu sunt complicat de făcut, e o funie trecută prin găuri făcute cu bormaşina".


"Copiii sunt copii", conchide ea. "Îi vom ruga să nu le mai arunce, au fost foarte cooperanţi până acum".

În zonă au fost aduse câteva zeci de anvelope culese de la vulcanizări şi ateliere auto.

Asociația Colectiv A a organizat în perioada 10-26 mai o serie de evenimente ce au condus la reactivarea zonei cunoscută de mănăştureni drept „La Terenuri" - la Zilele Arhitecturii între 15 şi 18 mai au avut loc atelierele deschise "Learning from Mănăștur", care au cuprins atât munca efectivă de construcţie a spaţiului cât şi o explorare urbană, ele fiind coordonate de partenerii locali şi europeni ai proiectului: Elisa Serra - arhitect peisagist la Institut für Freiraumentwicklung în Hanovra, Svea Heinemann - arhitect în Berlin, Emanuele Braga - artist, Silviu Medeșan - arhitect (Cluj), Laura Panait - cercetător urban (Colectiv A, Cluj), Bogdan Buta - peisagist (Eco Ruralis, Cluj) şi Maria Balabaș - artist sonor (București).

"Descoperind că acest spaţiu este folosit fragmentar am văzut șansa spaţiului în comun ca o nouă platformă de lucru, discuţii şi evenimente. Am fost deosebit de surprinşi că în zonă numeroşi locuitori sunt dispuşi să dea necondiţionat o mână de ajutor", spun organizatorii.

Spaţiul Comun a fost compus dintr-o scenă a cartierului gândită ca spaţiu multifuncţional, mobilier din materiale reciclate, o grădină urbană şi un loc de gătit.

Între 24 şi 26 mai Colectiv A a organizat împreună cu Primăria Cluj-Napoca "Zi-le La Terenuri Mănăștur" în cadrul "Zilelor Cluj-Napoca", inaugurând spaţiul şi scena cu 3 zile intense de evenimente: ateliere pentru copii, dezbateri de cartier, filme documentare și concerte de muzică hip-hop (cu trupe locale) şi muzică balcanică (Fanfara Transilvania).

Vezi o secvenţă de la concertul Fanfarei Transilvania, când anvelopele au fost folosite ca scaune de cei prezenţi

Comenteaza