Foto Au venit rezultatele analizei apei din Tarnița. A fost sau nu afectată de medicamentele aruncate?

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa au efectuat analize parțiale ale probelor de apă prelevate din acumularea Tarnița, după ce mai mulţi saci cu medicamente au fost găsiţi abandonaţi, marţi, în zona lacului.

Potrivit specialiștilor Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, în urma rezultatelor analizelor parțiale, apa din acumularea Tarnița se încadrează în valorile normale și nu a fost afectată de medicamentele aruncate în zonă.

 „Rezultatele pentru indicatorii determinați până în momentul actual indică faptul că parametrii caracteristici apelor de suprafață se înscriu în valorile normale. Probele au fost prelevate la suprafață, de pe cele două maluri, în dreptul locației relevante, unde au fost identificate deșeurile și la priza de captare a apei pentru potabilizare.

Valorile determinate în urma analizelor efectuate au fost testate statistic, folosind ca referință rezultatele validate în perioada 2018 - 2020. Apa și-a păstrat calitățile din anii anteriori. Reamintim că, în data de 23 februarie, în urma identificării unor deșeuri farmaceutice în zona acumulării Tarnița, specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj s-au deplasat la fața locului.

Medicamente expirate au fost găsite în amonte de barajul Tarnița, în zona drumului județean până în zona limitrofă luciului de apă. Deșeurile nu au fost sesizate în zona prizei de captare pentru alimentarea cu apă. Monitorizăm în continuare calitatea apei din acumularea Tarnița”, au transmis reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.

În cursul după-amiezii de marți, 23 februarie 2021, pe malul lacului Tarnița și parțial în apa lacului au fost descoperite o cantitate de medicamente, parțial în cutii de carton. Personalul Companiei de Apă Someș S.A. a fost prezent la fața locului la scurt timp după depistarea medicamentelor.

Atât medicamentele de pe maluri cât și cantitatea mică ajunsă în apă erau în blistere, ambalajul original din plastic și folie de aluminiu, medicamentele propriu-zise neluând contact cu apa. Locurile în care cutiile cu medicamente au fost găsite sunt la 300-500 metri de turnul de captare a apei brute folosite pentru potabilizare din apropierea barajului, iar datorită volumului de peste 70 milioane de metri cubi de apă ai lacului Tarnița, șansele ca acea cantitate de medicamente, în blistere, care a ajuns în lac să afecteze calitatea apei brute au fost practic nule.

Totuși, ca măsura de precauție maximă, în cursul aceleiași după-amiezi, Compania de Apă Someș S.A. a comutat prelevarea apei brute pentru potabilizare de pe lacul Tarnița pe lacul Someșul Cald și a demarat prelevarea și efectuarea de analize atât ale apei brute din zona turnului de captare din apropierea barajului Tarnița, cât și de la intrarea în Stația de Tratare a apei Gilău.

Comenteaza