Auchan nu mai vinde peşte din Dunăre

Auchan nu mai vinde peşte din Dunăre
Pentru a preveni eventuale îmbolnăviri cauzate de contaminarea Dunării după accidentul ecologic de la Kolontar, hipermarketul comercializează doar produse de gen din import.
În alte hipermarketuri nu a fost impusă această interdicţie, mai mult, la Real se vând chiar felurite specii de peşti pe a căror etichetă este menţionat că sunt “de Dunăre”.

Anunţul conform căruia Auchan nu mai vinde peşte din Dunăre este afişat chiar lângă raionul de specialitate. “Vă informăm că în urma accidentului din Ungaria şi a posibilelor efecte asupra florei şi faunei din Dunăre, magazinele Auchan au luat hotărârea de a suspenda comercializarea de peşte proaspăt provenit din Dunăre, în vederea prevenirii oricărui posibil pericol privind sănătatea dvs.”, se arată în respectivul anunţ de la Auchan. Potrivit etichetelor de lângă diversele specii de peşte puse în vânzare se menţionează doar că este “de import”.

Este vorba despre o măsură preventivă luată de Auchan pentru clienţii săi, potrivit reprezentanţilor hipermarketului. “Calitatea şi siguranţa alimentară, mai ales la produsele proaspete, sunt printre cele mai importante priorităţi ale noastre. Am luat această decizie pentru a evita orice posibil pericol pentru sănătatea clienţilor noştri, deşi, în mod oficial, nu au existat alerte privind degradarea indicatorilor fizico-chimici ai apelor Dunării de la noi din ţară”, a explicat Mariana Drăgan, manager comunicare în cadrul Auchan România SA. Peştii din apele Dunării au fost înlocuiţi, astfel, la comercializare, în cadrul hipermarketului, cu cei din acvacultură.

“Decizia va fi menţinută până mâine (- n. red., astăzi, joi, 14 octombrie), când, în funcţie de datele furnizate de autorităţi - ANSVSA, Apele Române -, vom lua hotărârea dacă menţinem sau nu această măsură”, a mai precizat reprezentanta hipermarketului. În acelaşi timp, în alte unităţi similare din Cluj-Napoca nu a fost luată o asemenea măsură. La Cora se află la vânzare diferite specii de peşti, din România sau din import, în timp ce la Real este specificată pe etichete provenienţa “de Dunăre” a numeroase feluri de peşte. 

Nouă persoane decedate din cauza dezastrului

Cel mai recent bilanţ al deversării de noroi toxic de la Kolontar, din Ungaria, ajunsese ieri la nouă morţi, după ce un rănit în urma accidentului a decedat la spital miercuri dimineaţă, potrivit autorităţilor. În total, au fost rănite 150 de persoane, din care 45 sunt spitalizate şi în stare critică. Dezastrul s-a produs luni, 4 octombrie, când un rezervor supraîncărcat din cadrul uzinei Ajka, exploatată de compania MAL, a deversat sute de metri cubi de reziduuri otrăvitoare, a acoperit 40 de kilometri pătraţi şi a provocat distrugeri de amploare ale ecosistemului din zonă. Substanţele toxice au ajuns într-un afluent direct al Dunării, râul Raba.

Comenteaza