Audieri maraton în “procesul milionarilor”, Dascălu vs. Paszkany

Audieri maraton în “procesul milionarilor”, Dascălu vs. Paszkany
Oamenii de afaceri Arpad Paszkany şi Iulian Dascălu, alături de alte 16 persoane din mediul de afaceri, administrativ şi universitar, au fost audiaţi, vineri, la Curtea de Apel până seara târziu, în procesul penal în care finanţatorul clubului CFR 1907 este judecat.

Primul audiat a fost proprietarul Iulius Mall, omul de afaceri Iulian Dascălu, care are calitate de parte vătămată în dosar. Dascălu susţine că risca să nu mai ridice Iulius Mall la Cluj dacă nu făcea o înţelegere cu Paszkany. În 2007, South-East Euromentor, firma controlată de Paszkany, obţinuse în primă instanţă, la Tribunalul Mureş, oprirea lucrărilor la Iulius Mall. "Am avut două variante: să mă judec într-un proces lung, care m-ar fi dus la faliment, sau să ajung la o înţelegere cu cealaltă parte. Paszkany mi-a făcut propunerea să îi ofer în compensaţie un teren de 14.000 de metri pătraţi în Gheorgheni, pe care firma Build Corp (care s-a ocupat de construcţia Iulius Mall, controlată de Dascălu - n.red.) îl achiziţionase de la CUG. Am acceptat pentru că nu aveam de ales", a declarat Dascălu. Terenul a fost cedat de Dascălu lui Paszkany pentru 10.000 de euro în numerar şi 240.000 de euro, valoarea unui contract de publicitate pe stadionul CFR din Cluj. Iulian Dascălu susţine că nu avea nevoie de publicitate pentru Build Corp. Arpad Paszkany afirmă, la rândul său, că el este cel păgubit din tranzacţia prin care a preluat baza sportivă CUG de la Iulian Dascălu, în loc să continue acţiunea în instanţă pentru anularea licitaţiei de concesionare a terenului pentru mall.

"Era mai importantă şi mai valoroasă investiţia în mall decât terenul bazei sportive pe care l-am primit. Dascălu a câştigat 70-80 de milioane de euro prin construirea complexului comercial, eu am pierdut 160-170 de milioane de euro prin nerealizarea investiţiei", a spus Paszkany. Acesta a precizat că a fost de acord cu înţelegerea după "unele controale tendenţioase" la Polus Center. La rândul său, Iulian Dascălu a precizat că pe terenul cedat lui Paszkany voia să realizeze hiper-marketul Auchan. Audierea celor doi oameni de afaceri a durat cinci ore, iar în jurul orei 17:00 a început audierea celor 16 martori chemaţi în proces, printre care fostul şef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Cluj, Toma Rus, fostul arhitect-şef al judeţului Cluj, Radu Spânu, deputatul liberal Horea Uioreanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Şerban Graţian, preşedintele USAMV, Liviu Mărghitaş, vicepreşedintele CJ Cluj, Radu Bica.

 

Comenteaza