Audiobook-uri la concurenţă cu cărţile la Gaudeamus

Audiobook-uri la concurenţă cu cărţile la Gaudeamus
Printre tonele de volume care îi ademenesc pe clujeni la târgul din Piaţa Unirii se află şi audiobook-uri, cărţi citite cu dichis de actori sau chiar de autorii lor şi imprimate pe CD.

Clujenii doritori să cumpere audiobook-uri pot alege la Gaudeamus de la înregistrări din Fonoteca de Aur a radioului naţional la poveşti pentru copii, de la bestseller-uri până la opere ale lui Cărtărescu, Liiceanu sau Pleşu.

Cea mai impresionantă ofertă de audiobook-uri se află la standul editurii Casa Radio. "Audiobook-ul reprezintă, de fapt, o carte citită. Noi avem de prin 2003, ideea a fost adusă de la Paris de nişte colegi care au văzut acolo aşa ceva şi apoi am implementat-o şi noi", a explicat Florentina Popescu, agent comercial la standul editurii. Mai toate CD-urile folosesc Fonoteca de Aur a instituţiei. "Avem colecţiile de poezie, unde fiecare poet îşi citeşte singur poeziile pe CD, alături de carte. Mai avem CD-uri simple, unde, tot aşa, un autor citeşte opere: avem Sadoveanu care citeşte Gogol, Bota care citeşte de la Dante la Eminescu, Cornelia Pilat, Mircea Nedelciu, Mircea Horia Simionescu. Tot sub formă de carte cu CD avem cărţile de poveşti pentru copii, colecţia Radio Prichindel, care pe CD este dramatizarea poveştii. Tot ca audiobook avem colecţia de teatru din Fonoteca de Aur, unde sunt piese de teatru sau CD-urile din colecţia «Noapte bună, copii!»", a adăugat reprezentanta editurii. Alt audiobook important la acest stand este "În slujba voastră în toate timpurile", cu mesajele Regelui Mihai. Preţurile încep de la 11 lei şi ajung la aproximativ 22 de lei. "Publicul acestui produs este format în primul rând din cei care ascultă în maşină şi iubitorii de radio în general, precum şi iubitorii de teatru. Se cumpără, de asemenea, pentru pentru cei mici", a încheiat Florentina Popescu.

La standul editurii Humanitas sunt audiobook-uri cu "Lunetistul", de Mircea Cărtărescu, la 27 de lei, "Mantaua", de Gogol, la 35 de lei, "În intimitatea secolului XIX", de Ioana Pârvulescu, la 35 de lei sau "Noi, cei morţi", de James Joyce, la 44 de lei. "Trece foarte bine audiobook-ul «Cartea cu Apolodor», de Gelu Naum, la 27 de lei. Avem şi pentru copii, dar în mare parte le sunt adresate adulţilor, pentru cei care ascultă în maşină. Preţul de producţie e mai mare decât pentru o carte", a precizat Ştefania Ionel, librar la Guadeamus. "E scump dacă sunt mai multe CD-uri care să cuprindă toată cartea, cum este cel cu Liiceanu şi Pleşu, care costă 179 de lei, şi sunt 10 CD-uri. «Aventurile lui Habarnam» cu cinci CD-uri, costă 81 de lei", a mai spus librarul.

Cei de la taraba editurii Curtea Veche spun că audiobook-urile nu au mare căutare la târgurile de carte. La stand se găsesc "Cine mi-a luat caşcavalul", de Spencer Johnson, redus de la 26 de lei la 20 de lei, "Întrebările sunt, de fapt, răspunsuri", de Allan Pease, de la 35 de lei la 25 de lei, "De ce bărbaţii se uită la meci, iar femeile în oglindă", de Allan şi Barbara Pease, la 29 de lei. "Am avut şi «Ştiinţa de a deveni bogat», de Wallace D. Wattles, care a avut succes, s-au vândut toate exemplarele. De vreo patru ani se vând audiobook-uri la noi la editură. Le sunt adresate celor care ascultă în maşină, în drum spre serviciu, dar la târgurile de carte nu prea sunt căutate. Cartea rămâne tot carte", a declarat un reprezentant al editurii Curtea Veche.

Editura Fischer International are la vânzare cărţi cu CD-uri, în ediţii destinate învăţării limbii engleze. "Sunt cărţi prescurtate, ediţii adaptate pe niveluri de competenţă lingvistică, pentru că unii ştiu mai puţine cuvinte, mai puţine structuri gramaticale. Pe măsură ce progresezi într-o limbă străină înveţi şi structură, ai un vocabular mai bogat, aşa că acest gen cărţi există în niveluri diferite. Unele sunt lecturate, există şi pentru copii foarte mici, cărţi pentru nivelul şcoală primară. Sunt lecturate de actori profesionişti, cu voci diferite, în funcţie de cui i se adresează cartea", a precizat Mihaela Boian, consultant de specialitate pentru limba engleză în cadrul editurii. "La engleză sunt cărţi speciale pentru copii care nu ştiu toate cuvintele, unde o poveste prescurtată e citită de două ori pe CD, o dată rapid, cu un zgomot ca să ştie copiii când să dea pagina, iar a doua lectură este cu cuvinte lipsă. Acolo unde în carte apare o imagine, copilul trebuie să spună el cuvântul",a explicat Boian. Acestea costă 19 lei, cu CD cu tot, iar cele mai scumpe sunt la 24 de lei. "S-au vândut multe la târg, pentru că sunt eficiente. Părinţii cumpără una, merg cu ea acasă, copiii o ascultă, văd rezultate şi apoi se întorc şi cumpără restul seriei", a precizat consultantul.

La standul Karpaty Music, între sutele de albume muzicale se află şi CD-uri din cunoscuta serie "Cutiuţa cu Poveşti". "Avem imprimate poveşti ca «Broscoiul Oache», «Fetiţa şi cântecul», «Bob de grâu», «Fiii soarelui», «Iarna» sau «Iepuraşul». Costă 30 de lei, un cost de producţie standard pentru cantitatea şi calitatea pe care le oferă", a explicat Alexandru Basca, reprezentant de vânzări al firmei. "Se vând şi la târgul de carte. Cine ştie despre ce e vorba le caută", a apreciat acesta.

 

 

Comenteaza