Autoarea exploziei din Floreşti, acuzată că nu i-a păsat de viaţa vecinilor

Autoarea exploziei din Floreşti, acuzată că nu i-a păsat de viaţa vecinilor
Margareta Jula, femeia care a provocat explozia ce a afectat 15 apartamente în Floreşti, a fost arestată preventiv, judecătorul apreciind că lăsarea ei în libertate prezintă pericol concret pentru ordinea publică.

Margareta Jula a fost arestată preventiv, miercuri, de către Judecătoria Cluj-Napoca, fiind acuzată de distrugere, după ce ar fi provocat în mod deliberat o explozie la propria sa locuinţă, un apartament de pe str. Gheorghe Doja din comuna Floreşti. Explozia a afectat alte 14 apartamente, potrivit procurorilor, dar şi şase autoturisme aflate în apropierea locuinţei sale. Femeia, în vârstă de 63 de ani, ar fi făcut acest gest întrucât apartamentul în care locuia, şi cu care a garantat pentru un împrumut în beneficiul unor cunoştinţe, urma să fie executat silit. Din fericire, explozia nu dus la rănirea vreunei persoane.

Procurorul care a cerut instanţei să dispună arestarea preventivă a arătat că pericolul pe care îl prezintă lăsarea în libertate a acesteia "s-a dedus în speţă din gravitatea faptei, din modul concret în care aceasta a fost săvârşită, din conduita inculpatei în societate (a comis un omor) precum şi din atitudinea pe care acesta a avut-o după comiterea faptei (atitudinea în timpul urmăririi penale de emitere de declaraţii contradictorii fără explicaţii plauzibile). Cât priveşte pericolul concret pentru ordinea publică pe care l-ar reprezenta lăsarea în libertate a inculpatei, trebuie avute în vedere gravitatea faptei şi consecinţele ei, indiferenţa inculpatei de a pune în primejdie viaţa altor persoane şi antecedenţa penală a inculpatei". Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, Margareta Jula ar fi comis infracţiunea de pruncucidere în urmă cu 40 de ani.

Avocatul inculpatei, Dan Sebastian Chertes, a cerut respingerea propunerii de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Apărătorul a cerut instanţei să aibă în vedere că este vorba de o persoană în vârstă de 63 de ani, bolnavă şi de încredere. Familia la care femeia lucra ca bonă a dat chiar o caracterizare cu privire la aceasta în care arată că "este o persoană credincioasă, de bună-credinţă şi de încredere".

Potrivit procurorilor, în noaptea de 1 spre 2 iulie, Margareta Jula a demontat, cu ajutorul unui cleşte, furtunul de alimentare cu gaz a aragazului din bucătăria apartamentului ei, în aşa fel încât să permită scurgerea gazului metan, concomitent cu aprinderea unei candele cu ulei, având intenţia să provoace o explozie care să distrugă apartamentul, după care a părăsit apartamentul, iar în jurul orei 02:00 a avut loc o explozie, care a provocat distrugerea apartamentului în care locuia, precum şi a uşilor metalice de intrare, tâmplăriei PVC a altor 14 apartamente şi a unui număr de şase autoturisme parcate în apropiere".

Judecătorul a apreciat că "lăsarea în libertate a inculpatei prezintă un pericol concret pentru ordinea publică (pericol care rezultă din urmările păgubitoare material şi emoţional ale comiterii infracţiunii, din lipsa de interes pe care inculpata a manifestat-o faţă de soarta colocatarilor imobilului, din săvârşirea faptei în scop de răzbunare şi sub imperiul unei tulburări emoţionale ce se impunea a fi controlată, din poziţia nesinceră adoptată de către inculpată în faţa procurorului şi a judecătorului, în pofida probelor evidente de vinovăţie". Margareta Jula, arestată preventiv pentru 29 de zile, a atacat hotărârea cu recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Cluj.

 

 

Comenteaza