Autorii furtului de 57.000 de euro au primit ani grei de temniţă

Autorii furtului de 57.000 de euro au primit ani grei de temniţă
“Creierul” care a pus la cale spargerea locuinţei iubitei sale a primit o pedeapsă mai mare decât “executantul” planului.

Lorant Lorincz, în vârstă de 32 de ani, a fost condamnat de judecătorie la şase ani de închisoare cu executare pentru instigare la furt calificat. El este acuzat că l-a plătit pe Lorant Hoathazi, de 23 de ani, să intre în locuinţa unei femei, cu chei potrivite, în timp ce nu era nimeni acasă, şi să fure o sumă mare de bani. Tânărul a fost surprins de camerele de supraveghere ale unei bănci, iar acum a primit patru ani de închisoare. Cei doi au atacat sentinţa cu apel.

Iniţial, Lorincz a fost trimis în judecată sub acuza de complicitate la furt calificat, însă judecătoria a hotărât schimbarea încadrării juridice a faptei în infracţiunea de instigare la furt calificat. Aceasta se pedepseşte, potrivit Codului penal, la fel ca furtul calificat, adică de la trei la 15 ani. Planul minuţios pus la cale de Lorant Lorincz a cântărit mai greu în faţa instanţei decât simpla sustragere a banilor de către Lorant Hoathazi, astfel că primul a fost condamnat la şase ani de înshisoare, iar cel de-al doilea, la patru ani de detenţie. Prejudiciul de 56.755 de euro şi 900 de lei a fost recuperat încă din luna iulie, când cei doi au fost reţinuţi de poliţişti. Prin urmare, proprietara apartamentului din care s-au furat banii, Raveca Vâţă, şi fiica acesteia, Cristina, au precizat în faţa instanţei că nu mai au pretenţii civile. Cei doi inculpaţi au atacat cu apel la Tribunal sentinţa Judecătoriei Cluj-Napoca. Ei se află în arest preventiv de la sfârşitul lunii iulie.

Planificarea şi executarea jafului din acest dosar, cât şi prinderea hoţilor par desprinse dintr-un film de acţiune. Probele adunate de poliţişti şi declaraţiile inculpaţilor prin care şi-au recunoscut faptele au scos la iveală un plan minuţios întocmit de Lorincz, care l-a plătit pe Hoathazi cu 5.000 de euro să-l ajute să-l ducă la bun sfârşit. Totul a pornit de la discuţiile purtate în locuinţa jefuită între proprietară şi fiica acesteia, care era iubita lui Lorincz. Cele două femei şi-au retras din bancă economiile pentru a le investi într-un apartament. Inculpatul a auzit discuţiile şi, cu două săptămâni înainte de furt, a copiat cheile de la uşă.

“Am luat cheile când am mers să făc cumpărături la Cora pentru prietena mea”, a spus Lorincz, la Parchet. Următorul pas a fost aflarea faptului că mama iubitei urma să plece pentru o săptămână în alt oraş. Au urmat apoi ameninţări pe telefonul din apartament, pentru a o determina pe Cristina Vâţă să-şi cheme iubitul să stea la ea. În 22 iulie, când nu era nimeni acasă, Lorincz i-a înmânat cheile lui Hoathazi. “Mi-a spus (Lorincz - n. red.) să intru în bloc prin zona trecerii de pietoni, pentru a nu fi surprins de camerele de supraveghere a unei bănci, lucru de care eu nu am ţinut cont”, le-a spus Hoathazi anchetatorilor. Acesta a ieşit în evidenţă pe imagini deoarece purta bluză cu mâneci lungi pe caniculă, pentru a-şi acoperi palmele în apartament.


Comenteaza