Autorităţile clujene habar n-au că au fost informate de SRI despre Hexi Pharma
- Scris de Valentin Malaescu
- 18 Mai 2016, 23:44
- Eveniment
- Ascultă știrea
„În ceea ce priveşte, în mod specific, SC HEXI PHARMA CO. SRL: în planul acţiunilor preventive realizate de SRI, în perioada verificată, 2011 - 2016, au fost transmise 4 informări factorilor de decizie locali (preşedinţilor Consiliilor judeţene Cluj şi Vâlcea, respectiv prefectului judeţului Cluj) şi centrali (Ministrului Sănătăţii), care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanţilor utilizaţi în unităţi spitaliceşti, inclusiv a celor furnizaţi de SC HEXI PHARMA CO SRL Bucureşti", se spune în comunicatul comisiei parlamentare de control a SRI.
Cei care au trecut, în intervalul de timp menţionat, pe la conducerea celor două instituţii clujene menţionate nu-şi amintesc, însă, nimic. Preşedinte al consiliului judeţean în perioada 2011-2012, Alin Tişe spune că nu-şi amnteşte să fi primit o asemenea informare de la SRI, dar susţine că oricum n-ar fi avut ce face cu o astfel de informaţie. „Nu-mi amintesc să fi fost informat despre aşa ceva, dar consiliul judeţean are în administrare doar clădirile spitalelor, n-are nici o legătură cu achiziţiile interne. Responsabil cu achiziţiile e managementul de acolo", a spus Tişe.
După 2012, pe la conducerea consiliului judeţean s-au perindat patru persoane. Singurul cu prezenţă continuă în structura de conducere, fie ca vicepreşedinte, fie ca preşedinte interimar, e Vakar Istvan. „Nu ştiu nimic despre vreo asemenea informare, dar e adevărat că, în perioada în care am fost preşedinte, nu am cerut acces la documente secrete. În acea perioadă, acces la documentele secrete avea Ioan Oleleu", a spus Vakar. Nici Oleleu nu ştie, însă, mai mult. „Nici vorbă să fi primit aşa ceva. Nici n-am auzit de firma respectivă decât acum, la televizor", a afirmat Oleleu.
Horea Uioreanu şi Mihai Seplecan n-au putut fi contactaţi. În ce-l priveşte pe actualul şef al judeţului, Marius Mânzat, nu are mai multe informaţi. „Nu am încă certificat ORNISS, sunt abia în curs de evaluare şi nu am primit absolut nimic legat de aşa ceva".
În perioada 2011-2012, prefect al judeţului a fost medicul Florin Stamatian. „N-am primit absolut nimic şi vă daţi seama că aş fi tratat foarte serios şi categoric n-aş fi uitat aşa ceva, pentru că e vorba de profesia mea. Dacă aş fi primit o asemenea informaţie, primul lucru pe care l-aş fi făcut ar fi fost să iau legătura cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP)", a spus Stamatian.
Din 2012 până astăzi, la conducerea prefecturii clujene se află Gheorghe Vuşcan, care, însă, nu exclude posibilitatea să fi primit o asemenea informare. „Vă daţi seama că, de-a lungul timpului, am primit foarte multe informări. Nu-mi amintesc să fi fost informat punctual pe problema asta, dar, dacă am fi primit asemenea informaţii, le-am fi valorificat conform legii, înaintându-le instituţiilor abilitate, că doar nu face prefectura analize de concentraţii ale substanţelor din spitale. Repet, nu-mi amintesc, dar, cu certitudine, dacă am primit o asemenea informaţie, am trimis-o la DSP", a declarat Vuşcan.
Numai că nici la DSP nu se ştie nimic despre existenţa vreunei alerte privind neconformitatea biocidelor din spitalele clujene. „Trebuie verificate documentele, dar eu nu-mi amintesc să fi existat o astfel de informare. Dacă era ceva, ne chema prefectul imediat, pentru că aşa ceva ar fi fost o alertă de gradul zero", a declarat directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu.
Totuşi, el este relativ nou în funcţie. În schimb, fostul director de lung parcurs al DSP Cluj, Dorina Duma, este categorică. „Cu certitudine, la DSP Cluj n-am primit nici o asemenea informare. Şi nu e vorba că am uitat, pentru că discutăm de calitatea biocidelor şi asta nu e ceva ce aş putea uita, deci categoric nu!", a spus Duma.