Autorităţile se contrazic pe tema “umflării” Someşului

Autorităţile se contrazic pe tema “umflării” Someşului
Someşul a ieşit din matcă în zona podului Garibaldi, din cartierul Grigorescu.
În timp ce reprezentanţii Direcţiei Apelor spun că nivelul apei a crescut din cauză că la hidrocentrală se uzinează mai multă apă decât era prevăzut, cei de la Hidroelectrica spun că se uzinează o cantitate mai mică decât cea maximă acceptată şi că afluenţii râului sunt de vină pentru creşterea Someşului în Cluj-Napoca.

Spre sfârşitul săptămânii trecute, apele Someşului au trecut peste aleea de promenadă de pe marginea râului, ajungând până la spaţiul verde. Apele învolburate au adus numeroase peturi la mal, iar un miros pestilenţial domina zona podului Garibaldi. Conducerea Direcţiei Apelor Someş-Tisa (DAST) susţine că nu există pericol de inundaţie şi că creşterea apei este cauzată de hidrocentralele din Cluj. “S-a uzinat foarte multă apă, ajungându-se la 59 metri cubi pe secundă. Nu funcţionează două hidrocentrale din ţară, astfel că cele din Cluj trebuie să producă mai multă energie. În continuare, aşteptăm ca hidrocentraele oprite să fie repuse în funcţiune, iar Dispeceratul Energetic Naţional să dispună o uzinare mai redusă”, a spus directorul DAST, Flaviu Radu.

În schimb, directorul Hidroelectrica Cluj, Horaţiu Catarig, susţine că nu din cauza hidrocentralelor s-a umflat Someşul. “Noi avem acceptul de la Apele Române să uzinăm 60 de metri cubi pe secundă şi uzinăm puţin sub 45 metri cubi. Nu am uzinat mai mult spre sfârşitul săptămânii, ci luni şi marţi a fost cea mai mare cantitate. Dispeceratul nostru nu a primit nicio sesizare cu privire la ieşirea din matcă. Eu nu ştiu de hidrocentrale oprite în ţară”, a declarat Catarig. Acesta susţine că Someşul s-a umflat din cauza afluenţilor şi a ploilor care au căzut în zonele lor. Numai că, potrivit meteorologului Bianca Feşniuc, precipitaţiile, care au început în dimineaţa de 16 octombrie au fost de maximum 10,9 litri pe metru pătrat în zona Gilău, iar în celelalte zone de pe cursul Someşului au fost sub 10 litri pe metru pătrat. “La aceste cantităţi nu trebuie să existe probleme, mai ales că solul nu era umed”, a explicat meteorologul.

Comenteaza