Avalanşă de dosare în care se cere insolvenţa combinatului Mechel Câmpia Turzii VIDEO

Avalanşă de dosare în care se cere insolvenţa combinatului Mechel Câmpia Turzii VIDEO
Pe rolul Tribunalului Cluj se vor afla în această săptămână nu mai puţin de 7 astfel de procese. O cererea aparţine chiar companiei Mechel, care dă vina pe importurile de oţel beton pentru situaţia în care a ajuns combinatul din Câmpia Turzii. Reprezentanţii Mechel au depus şi o listă a datoriilor, care însumează circa 120 de milioane euro.

Cererea de intrare în insolvenţă depusă de reprezentanţii Mechel este însoţită de o listă a creditorilor, INTRA CARTON între care cei mai importanţi sunt holdingul rus, cu peste 215 milioane lei, şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cu peste 100 de milioane lei. De asemenea, sute de firme cu care combinatul a avut contracte au de recuperat peste 250 de milioane lei.

MECHEL, DATORII DE 120 MIL. EURO
SURSA: Dosar Tribunalul Comercial

* către salariaţi - 3,3 mil. lei
* către Mechel International Holding 215 mil. lei
* către ANAF - 106,5 mil. lei
* către Primăria Câmpia Turzii 2 mil. lei
* către diverse firme - 254,7 mil. lei
TOTAL 581,8 mil. lei (aprox. 120 mil. euro)

Conducerea Mechel dă vina (INTRA CARTON) pe creşterea preţului la energia electrică şi pe existenţa în România a unor practici de utilizare a schemelor gri la efectuarea importurilor de oţel beton. Cel puţin asta susţin ruşii în cererea de intrare în insolvenţă.

"În afara restrângerii drastice a pieţei de desfacere, activitatea întreprinderii a fost afectată şi de alţi factori economici: creşterea preţului la energie electrică datorită noilor norme UE, existenţa în România a unor practici de utilizare a schemelor "gri" la efectuarea importurilor de oţel beton, ceea ce conduce la înregistrarea pierderilor de către Mechel Câmpia Turzii, unul dintre cei mai mari producători autohtoni de aceste produse", au precizat reprezentanţii Mechel. Alte şase cereri de intrare în insolvenţă au fost depuse de SRL-uri din Cluj şi companii din Rusia şi Cipru. Firma din Rusia a împrumutat combinatul cu peste 41 de milioane de dolari, iar cea din Cipru, cu peste 11 milioane de euro.

CINE MAI CERE INSOLVENŢA
SURSA: Tribunalul Comercial

Elektro România SRL - contract de furnizare produse - 78.207 lei
Laminorul SA - contract de furnizare - 14.055.355 lei
Rematinvest SRL - contract de vânzare-cumpărare - 2.546.777 dolari
Southern Kuzbas Coal Company Rusia - contract de împrumut - 41.633.098 dolari
Zonelin Limited Cipru - contract de împrumut - 11.255.846 euro
Rochem Impex SRL - contract furnizare marfă - 124.441 lei

Bunurile combinatului au fost evaluate la aproape 180 de milioane de lei, din care terenurile şi imobilele valorează peste 60 de milioane, iar utilajele, aproape 120 de milioane lei. Compania Mechel a anunţat astăzi că a achitat salariile compensatorii celor disponibilizaţi în luna februarie, cât şi salariul restant, avansul pe luna aprilie şi primă de Paşte celor 380 de angajaţi rămaşi în combinat.

Reporter: Alin Golban
www.realitateacluj.ro

Comenteaza