Avalanşă de procese ale funcţionarilor publici împotriva diminuărilor salariale

Avalanşă de procese ale funcţionarilor publici împotriva diminuărilor salariale
Sute de funcţionari publici din primării şi servicii publice deconcentrate au atacat în contencios actele prin care li s-au tăiat salariile.
Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Cluj se confruntă cu un val de procese intentate de funcţionarii nemulţumiţi. Ultimele dintre ele, înregistrate în septembrie, au primit termen de judecată în 18 martie 2011 din cauza supraîncărcării instanţei. În majoritatea litigiilor sunt atacate dispoziţii ale primarului privind tăierea unor sporuri, însă au apărut şi cereri de revocare a măsurii de diminuare a salariului cu 25%.

La Tribunalul Cluj s-au înregistrat în acest an 596 de dosare având ca obiect “litigiu privind funcţionarii publici”, în timp ce anul trecut au fost doar 42 astfel de procese. De asemenea, aproape că s-a dublat numărul litigiilor privind “drepturi băneşti”, ajungând la 432 în acest an, faţă de 243 în 2009. Cele mai multe dosare cu funcţionari publici au fost înregistrate în luna iulie, când angajaţii Primăriei Cluj-Napoca au atacat dispoziţiile primarului prin care au fost reîncadraţi pe funcţii cu salarii micşorate ca rezultat al eliminării a două sporuri. Ca urmare a acestor dispoziţii, salariile au scăzut cu 400-450 de lei.

Funcţionarii primăriei au cerut anularea dispoziţiilor primarului emise în februarie, prin care s-au modificat alte dispoziţii din ianuarie, când s-a procedat la reîncadrarea salariaţilor pe funcţii şi la recalcularea salariilor din ianuarie, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

“Deşi Primarul municipiului Cluj-Napoca a emis în mod legal şi corect dispoziţiile de reîncadrare şi stabilire a noilor salarii, ulterior, în temeiul Ordinului comun al Ministerului Muncii nr. 32/42/2010, Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Cluj, sub pretextul monitorizării şi controlului aplicării actelor normative privind reîncadrarea şi restabilirea salariilor personalului bugetar din administraţia publică locală, a trimis «rezultatul verificării» acestor documente, solicitând refacerea acestor acte administrative, sub sancţiunea «şantajului» controlului Curţii de Conturi”, se arată în plângerea depusă de un şef de serviciu din Primăria Cluj-Napoca.

Astfel, au fost eliminate din salariul de bază sporul de dispozitiv şi sporul de stabilitate. Primarul Sorin Apostu susţine că dispoziţiile din februarie sunt emise în cadru legal. “După ce am primit somaţie de la Agenţia de Prestaţii Sociale, chiar m-am consultat cu cei de la Curtea de Conturi înainte de a modifica dispoziţiile de reîncadrare şi stabilire a salariilor. Poziţia mea în aceste procese nu poate fi decât cea exprimată prin dispoziţiile emise în cadru legal”, a declarat primarul.

Ultimul val de aproape 30 de dosare având ca obiect “litigiu privind funcţionarii publici”, înregistrate în septembrie, vizează tăierile salariale de 25%. Primii care au apelat la tribunal sunt salariaţii Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală (DADR), însă s-au anunţat la registratura instanţei şi cei din spitale şi din învăţământ. “Am cerut revocarea măsurii de diminuare cu 25% a salariului. În data de 10 august am luat la cunoştinţă că mi-a fost diminuat unilateral salariul. Această măsură nu mi-a fost comunicată sub nici o formă de către conducerea instituţiei”, spune un angajat al DADR.

Acesta a invocat în instanţă încălcarea mai multor dispoziţii din Constituţia României privind munca şi protecţia socială a muncii, dar şi din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului privind dreptul la retribuire echitabilă şi la protecţie socială şi dreptul la un nivel de trai decent. Dosarele înregistrate în septembrie au termen de judecată în 18 martie 2011.

Comenteaza