Averi cu epoleţi: cât au agonisit mai-marii poliţiei clujene (II)

Averi cu epoleţi: cât au agonisit mai-marii poliţiei clujene (II)
Şefii poliţiei clujene se pot lăuda cu averi ce ar putea stârni invidia multor întreprinzători. Pe lângă terenuri, apartamente şi case, în declaraţiile de avere apar obiecte de artă sau de lux.

Provenit dintr-o familie înstărită din Apahida, chestorul Ioan Păcurar, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, se poate lăuda cu terenuri şi imobile moştenite, dar şi cu bunuri dobândite cu veniturile sale de bugetar. Faţă de anul trecut, şeful poliţiei clujene şi-a mai sporit ici, colo, averea.

La capitorul terenuri, în declaraţia de avere a lui Păcurar apar aceleaşi proprietăţi ca anul trecut, respectiv un teren agricol de 8.506 mp pe care l-a dobândit iniţial prin moştenire şi încă un teren intravilan de 928 mp în Cluj-Napoca, achiziţionat. Diferenţa este că, în declaraţia depusă în cursul lunii iunie 2013, cele două terenuri apar ca fiind donate în favoarea fiului său. Şi vila de 385,5 mp, care anul trecut figura pe numele său, acum este donată fiului. Al doilea imobil, un apartament de 46 mp, apare ca donaţie primită de fiica sa vitregă, de la o rudă aflată în SUA. Astfel, se poate spune că şeful IPJ Cluj nu mai deţine imobile pe numele său.


Dacă anul trecut, Ioan Păcurar trecuse în declaraţia de avere că este posesorul unui autoturism Hyundai, cumpărat în 2008, în documentul depus în 2013 a menţionat că are o maşină Alfa Romeo Mito, cumpărată la mâna a doua. Maşina „veche" a vândut-o cu 15.000 de euro, conform declaraţiei de avere. Chestorul şi-a sporit în decurs de un an colecţiile de tablouri, ceasuri şi bijuterii: de la 6.000 de euro, colecţia de „tablouri-pictori contemporani" a crescut la 9.000 de euro, iar cea de ceasuri şi bijuterii a ajuns de la 7.000 de dolari la 8.000 de euro. Şeful IPJ Cluj a scăpat şi de o datorie de 35.000 de dolari, scadentă anul acesta, care încă apărea pe declaraţia sa de avere din 2012.

Nici conturile şefului poliţiştilor clujeni nu sunt neglijabile: 35.000 de lei, 25.000 de euro şi 5.000 de dolari, cu aproximativ 5.000 de euro mai generoase decât anul trecut. Chestorul a mai obţinut şi 11.000 de lei, venit dintr-o asigurare la ING. Din salariul de şef al IPJ Cluj, Păcurar a obţinut 87.875 de lei, iar de la Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, alţi 5.640 de lei. Soţia sa a mai adus în casă 6.189 de lei de la Universitatea Bogdan Vodă, unde este lector universitar, 11.403 lei de la firma sa, International PQ Spedition, unde este administrator, şi 12.311 lei din indemnizaţia de naştere. Fiica soţiei sale a mai contribuit cu 8.500 de lei, bani pe care i-a câştigat în calitate de coordonator trafic la International PQ Spedition. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a început o anchetă faţă de şeful IPJ Cluj, anul trecut, după ce, în urma procedurilor de evaluare, au fost constatate diferenţe semnificative, de aproximativ 180.000 de euro, între averea dobândită şi veniturile realizate pe o perioadă de mai mulţi ani. Păcurar a arătat că e vorba de nişte erori de calcul ale inspectorilor. Anul trecut, în urma botezului fiului său, Păcurar a obţinut sume impresionante, reprezentând cadouri date de invitaţi: 68.000 de euro şi 96.000 de lei.

Nici adjunctul şefului IPJ Cluj, comisarul şef Cristian Pintea, nu se poate plânge că i-ar lipsi averea. Mâna dreaptă a lui Păcurar are un teren de 1.000 de mp, luat în concesiune, în 2010, la Băişoara. Pintea mai are trei apartamente, unul de 27 mp, cumpărat în 2003, unul de 24 mp, cumpărat în 2006 şi unul de 79 mp, dobândit în 2011, în urma unui schimb, plus diferenţa. În 2012, comisarul şef şi-a cumpărat un autoturism pe care a plătit 5.500 de euro. Conturile adjunctului IPJ Cluj nu sunt atât de generoase ca ale şefului său, Pintea având 5.000 de euro şi 17.600 de lei. Comisarul şef are şi datorii: 33.041 de euro la o bancă şi un împrumut de 15.000 de lei luat de la CAR a IPJ Cluj.

Comisarul şef Cristian Pintea a obţinut 52.638 de lei din venituri salariale şi încă 10.519 lei pentru echipament şi norma de hrană, însă, câştigurile sale sunt eclipsate de cele ale soţiei, care, din activitatea de avocat a obţinut 141.146 de lei. Potrivit declaraţiei de avere a poliţistului, soţia sa are un contract de asistenţă juridică cu Romtelecom SA.

Alexandru Mureşan, fost adjunct al şefului IPJ Cluj, transferat nu de mult la Serviciul Rutier, a fost trimis în judecată, săptămâna trecută, sub acuzaţia de înşelăciune şi fals în acte. Problemele comisarului şef Mureşan, pus la dispoziţie în prezent, au început tot de la bani. Alexandru Mureşan este acuzat de procurori că a falsificat două adeverinţe de salariu, dublându-şi salariul de aproximativ 4.000 de lei, din pix, pentru a obţine un credit de aproape 250.000 de euro de la BRD, în vederea cumpărării unui teren şi construirii unei vile. De asemenea, poliţistul este acuzat că a omis să treacă în declaraţiile de avere împrumuturile de sute de mii de euro luate de soţia sa, şi sumele primite de aceasta în urma activităţii desfăşurate în domeniul imobiliar.

 

Etichete
Comenteaza