Avocatul lui Gânscă: “Piaţa Rasdaq nu este reglementată, dosarul nu are obiect”

Avocatul lui Gânscă: “Piaţa Rasdaq nu este reglementată, dosarul nu are obiect”
Avocatul Sergiu Bogdan, şef al Catedrei de Ştiinţe Penale de la Facultatea de Drept a UBB, susţine că dosarul privind manipularea pieţei de capital este lipsit de obiect.

La termenul de ieri al procesului în care omul de afaceri clujean Agenor G. Gânscă este inculpat, alături de patru brokeri şi de un avocat, apărătorul Sergiu Bogdan a solicitat să nu se treacă la judecarea efectivă a cauzei până când nu se clarifică dacă Piaţa Rasdaq, pe care s-au tranzacţionat acţiunile pentru care sunt învinuiţi aceştia, este reglementată. Instanţa Curţii de Apel a dispus analizarea acestui aspect după citirea actului de trimitere în judecată, primul pas al unui proces.

O parte dintre avocaţii celor şase inculpaţi au fost de acord cu la solicitarea şefului Catedrei de Ştiinţe Penale de la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai. Avocatul a susţinut în sala de judecată că nu are rost să se judece dosarul până când nu se clarifică dacă fapta de manipulare a pieţei de capital există. "În cazul în care Rasdaq nu este o piaţă reglementată, nu mai putem vorbi de o infracţiune pentru că manipularea pieţei de capital se referă doar la pieţele reglementate. Or, Piaţa Rasdaq nu este reglementată. Oricum, în dosarul de urmărire penală există deja un răspuns al CNVM (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare - n. red.) care arată că piaţa Rasdaq nu este reglementată", a spus Sergiu Bogdan, unul dintre cei doi avocaţi ai lui Gânscă. Instanţa Curţii de Apel a admis în parte solicitarea lui Bogdan, în sensul că a început procesul prin citirea actului de sesizare al parchetului, însă va administra probe pentru verificarea ipotezei avocatului înainte de audierea celor şase inculpaţi. În acest sens, Curtea aşteaptă de la CNVM până la termenul din 18 martie un răspuns în care să precizeze dacă Piaţa Rasdaq, folosită pentru tranzacţionarea de acţiuni, este sau nu reglementată.

Omul de afaceri din domeniul construcţiilor Gicu Gânscă nu a fost prezent la citirea acuzaţiilor aduse de procurori, avocatul său depunând la dosar un bilet de avion către Bangkok, Thailanda, unde omul de afaceri are o întâlnire de afaceri. Ceilalţi inculpaţi, patru brokeri şi un avocat, au fost ieri în sala Curţii de Apel. Avocaţii lor au ridicat şi excepţia nelegalităţii sesizării instanţei pe motiv că rechizitoriul nu ar cuprinde descrierea activităţii infracţionale concrete, însă excepţia fost respinsă de instanţă.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Cluj susţin că Gânscă s-a folosit de informaţii preferenţiale - inside trading - pentru a deveni proprietarul societăţii ACI Bistriţa-Năsăud. Acesta este acuzat că a cumpărat pe baza unui antecontract acţiunile ACI Bistriţa, iar ulterior ar fi oficializat tranzacţia cu ajutorul bursei Rasdaq.

 

Comenteaza