BAC 2011: ies la iveală primele fiţuici

BAC 2011: ies la iveală primele fiţuici
Doi elevi care voiau să copieze la proba de limbă şi literatură română au fost prinşi. La Cluj nu există camere de supraveghere în sălile de examen.

Cei doi liceeni au fost eliminaţi din această sesiune de bacalaureat şi abia în toamna anului 2012 vor mai avea dreptul să se înscrie la "examenul de maturitate".

Unul dintre cei doi elevi eliminaţi îşi dădea examenul la proba scrisă de limbă şi literatură română la Colegiul Tehnic de Telecomunicaţii Augustin Maior din Cluj-Napoca, iar celălalt, la Grupul Şcolar din Huedin. "Din fericire, supraveghetorii au fost vigilenţi şi au reuşit să îi prindă. Au fost eliminaţi pe loc şi nu vor avea dreptul să se înscrie la bacalaureat decât la sesiunea din toamna lui 2012", a precizat Anca Hodorogea, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.

"Nu au fost camere de supravegheat în sălile unde au fost depistaţi cei doi elevi şi nici în altă unitate de învăţământ preuniversitar din Cluj în care se desfăşoară bacalaureatul. Nu avem avize pentru aşa ceva şi nici posibilităţi să le achiziţionăm. În plus, nu este obligatoriu", a punctat inspectoarea. În privinţa metodelor la care au recurs elevii care au vrut să fraudeze la Bac, Hodorogea a explicat că este vorba despre "clasica" ciornă de hârtie, de unde unul dintre ei copia textul cerut la examen, iar celălalt a folosit o stratagemă mai sofisticată: un ceas cu memorie şi afişaj care înmagazina textele din bibliografia obligatorie.

Candidaţii care au luat parte ieri la proba de limbă şi literatură română au avut de comentat un fragment din "Nuntă în cer" de Mircea Eliade. Apoi, li s-a cerut să scrie "un text de tip argumentativ de 15-30 de rânduri despre cunoaşterea de sine, pornind de la ideile sugerate de afirmaţia lui Nichita Stănescu: "A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă". Cel de-al treilea subiect a constat în elaborarea unui eseu despre particularităţile de construcţie a personajului dintr-un text studiat aparţinând lui I. L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.

În judeţul Cluj, prima probă scrisă a bacalaureatului a fost susţinută de 6.200 de candidaţi.

Comenteaza