Bara Sulina, închisă din cauza vântului; probleme la aterizare pe aeroporturile Iaşi şi Cluj-Napoca

Bara Sulina, închisă din cauza vântului; probleme la aterizare pe aeroporturile Iaşi şi Cluj-Napoca
Bara Sulina este închisă din cauza vântului, însă nu sunt nave blocate, iar pe aeroporturile din Iaşi şi Cluj-Napoca au fost mici probleme la aterizare, a anunţat, vineri, Ministerul Transporturilor.

Potrivit Ministerului Transporturilor (MT), în prezent nu sunt linii de cale ferată închise şi nici trenuri blocate, dar circulaţia feroviară în judeţele avertizate cu cod portocaliu şi cod galben de ninsori şi viscol se desfăşoară în condiţii de iarnă.

În domeniul naval este doar o cale navigabilă închisă, respectiv Bara Sulina, din cauza vântului, nefiind porturi închise pentru navigaţie sau nave blocate, a precizat Ministerul Transporturilor.

Niciun aeroport nu a fost închis din cauza ninsorii şi a viscolului, însă au existat mici probleme la aterizare pe aeroporturile din Iaşi şi Cluj-Napoca, a mai arătat MT.

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Cătălin Chiper a anunţat, vineri, că nu sunt persoane blocate sau dispărute din cauza ninsorii şi a viscolului, nici localităţi izolate sau urgenţe medicale la care nu se poate ajunge.

Cătălin Chiper a spus că în prezent sunt mai multe drumuri naţionale şi judeţene închise, însă a subliniat că nu există persoane blocate sau dispărute.

Secretarul de stat a precizat că decizia închiderii unor drumuri a fost luată de Poliţia Rutieră pentru a proteja persoanele care ar putea să rămână înzăpezite în trafic pe aceste tronsoane. El a adăugat că deşi sunt închise, în caz de urgenţă, pe aceste drumuri pot intra mijloacele de intervenţie ale MAI sau ale Companiei de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Cătălin Chiper a mai spus că pentru deblocarea arterelor închise lucrează 952 de persoane, dintre care 267 sunt angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, intervenţiile fiind făcute cu 731 de utilaje, dintre care 139 sunt ale MAI.

Opt drumuri naţionale din Moldova sunt închise din cauza ninsorii şi a viscolului, a anunţat vicepremierul Liviu Dragnea, la Comandamentul de iarnă de la Guvern.

Liviu Dragnea a precizat că drumurile naţionale cu tronsoane de circulaţie închise sunt: DN 23A Gologanu - Ciorăşti (judeţul Vrancea), DN 23B, Măicăneşti - Ciorăşti (judeţul Vrancea), DN 2N Bogza - Dumbraveni (judeţul Vrancea), DN 22 Râmnicu Sărat - Băile (judeţul Buzău), DN 24B Huşi - Albiţa (judeţul Vaslui), DN 24D Bârlad (judeţul Vaslui) - Tuluceşti (judeţul Galaţi), DN 11A Adjud (judeţul Vrancea) - Bârlad şi DN 26 Murgeni (judeţul Vaslui) - limită cu judeţul Galaţi.

Administraţia Naţională de Meteorologie va menţine codul portocaliu de viscol până la ora 20.00, iar ulterior va anunţa codul galben de vânt puternic în Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Argeş, Mehedinţi, Dolj, Olt, precum şi în alte zone din Dobrogea şi Muntenia.

Tot până vineri seara, la ora 20.00, va fi menţinut şi codul galben de viscol anunţat anterior în judeţele Suceava, Botoşani, Harghita, Covasna, Brăila, Tulcea şi, parţial, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Braşov şi Dâmboviţa.

"Cele două mesaje rămân în vigoare până la ora 20.00 după care, până la ora 4.00 dimineaţa, va fi cod galben pentru vânt puternic, deşi cantitatea de zăpadă va fi destul de mică în comparaţie cu ce este astăzi", a anunţat directorul ANM, Ion Sandu.

Iniţial, codul galben de vânt puternic va fi anunţat pentru Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Argeş, Dâmboviţa, iar ulterior, în jurul orei 4.00, sâmbătă, va fi lansat un al doilea mesaj de cod galben, pentru Mehedinţi, Dolj, Olt, precum şi în alte zone din Dobrogea şi Muntenia, până la Vrancea şi Galaţi.

De la ora 14.00, sâmbătă, până duminică dimineaţa vor fi sub cod galben Muntenia, Dobrogea, Bacău, Vaslui, Buzău, Vrancea, Galaţi, pentru vânt puternic. Există însă posibilitatea ca, în acest interval, Vrancea şi Buzău să intre din nou sub cod portocaliu.

 

Comenteaza