Bătălia pentru UBB: cum se fac jocurile
- Scris de Cristina Pirvu
- 02 Mar 2012, 22:32
- Eveniment
- Ascultă știrea

Academicianul Ioan Aurel Pop şi profesorii Daniel David şi Enikö Vincze au făcut o proiecţie asupra a ce se va întâmpla săptămâna viitoare. Cristina Ciumaş, ocupanta primului loc la alegerile de vineri pentru postul de rector al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), a promis să ne furnizeze răspunsuri pentru ediţia de luni. Precizăm că seturile de întrebări au fost identice pentru finalişti, pe de o parte, respectiv pentru ocupanţii locurilor trei şi patru, pe de altă parte. Iată răspunsurile.
Ioan Aurel Pop: "Eternizarea vechii conduceri nu a fost pentru mine o bună ocazie de dialog."
Avand în vedere rezultatul alegerilor care au avut loc ieri, cum vă creditaţi şansele pentru cel de-al doilea tur de scrutin, ce va avea loc pe 8 martie?
Formal, în acord cu rezultatul, şansele sunt egale. Fireşte, depinde foarte mult ce fel de rector doresc alegătorii indecişi şi care nu au venit la vot în primul tur sau alegătorii care au votat cu acei candidaţi neintraţi în al doilea tur de scrutin. După tradiţie, rectorul celei mai importante universităţi a Transilvaniei şi, de câţiva ani, a ţării a fost mereu o personalitate, un savant şi un mare profesor, cunoscut în ţară şi peste hotare, vorbitor de limbi străine, de circulaţie internaţională şi de uz local, un transmiţător de mesaj şi un simbol pentru înalta misiune de cercetare şi de educaţie a UBB. Este drept că "simbolul" din ultimele două decenii devenise mult prea pregnant şi apăsător, dar acesta a fost, totuşi, un episod trecător la scara istoriei şi nu schimbă cu nimic esenţa statutului de rector.
I-aţi contactat pe ocupanţii locurilor trei şi patru pentru a le propune o colaborare în perspectiva celui de-al doilea tur de scrutin?
Am fost mereu în legătură cu aceşti colegi ai mei candidaţi. Mă refer aici la aceia care s-au prezentat la dezbaterile colective organizate de Democraţie UBB, de presă, de televiziuni. În cazul acesta, în speţă însă, nu le-am propus nici o "colaborare", de genul celor care se fac pe marea scenă politică a ţării, prin încheierea unor compromisuri compromiţătoare, sub ochii alegătorilor. Mi s-ar părea descalificant pentru pregătirea superioară a colegilor din UBB să particip la astfel de tranzacţii, ca să racolez în acest fel adepţi. Ar fi ca şi cum le-aş pune la îndoială acestor admirabili colegi ai mei discernământul şi capacitatea de a alege în cunoştinţă de cauză. Or, aici ne aflăm înaintea unei elite intelectuale, care şi-a cucerit cu greu dreptul de a alege liber, de a critica şi de a avea opinii diferite. Chiar dacă nu sunt de acord cu cei care nu mă votează, mă bucur că au libertatea să facă acest lucru. Aceasta este esenţa libertăţii, a democraţiei şi a demnităţii.
Aveţi în vedere propunerea unor posturi de prorectori pentru Daniel David, respectiv Enikö Vincze?
Nu am în vedere nici o propunere clară de acest fel în acest moment. Fiecare lucru se face la timpul său. Deocamdată, sunt doar candidat de rector. Dacă alegătorii, colegii mei, au încredere în felul meu de a fi, în ideile împărtăşite, în statura mea intelectuală şi în proiectul de conducere pe care l-am exprimat odată cu anunţarea candidaturii, mă vor vota. Dacă voi obţine mărturia încrederii lor, aceasta îmi va da şi legitimitatea să-mi constitui echipa de prorectori.
Cum credeţi că veţi colabora după cel de-al doilea tur de scrutin cu Cristina Ciumaş, indiferent de rezultatul alegerilor?
Aşa cum înţeleg eu să colaborez cu orice coleg, indiferent de poziţia pe care o are în UBB, respectând valoarea individuală a fiecăruia şi calitatea de a fi membru al marii noastre solidarităţi academice. Corpul dascălilor şi studenţilor UBB este o lume onorantă şi onorabilă, care şi-a cucerit acest statut prin eforturi deosebite. Am colaborat şi până acum cu mulţi dintre profesorii UBB, dar în calitatea lor de dascăli, şi nu de lideri din fruntea UBB. Eternizarea vechii conduceri (în două decenii acelaşi lider - rector ori preşedinte - faţă de perioada dintre războaie, cu 20 de rectori în 20 de ani) nu a fost pentru mine o bună ocazie de dialog, ci mai mult de monolog. În orice postură va fi însă în viitor, o respect pe domnişoara profesoară, cu eleganţă şi politeţe, urându-i multe împliniri personale şi profesionale.
Daniel David: "Nu am promis funcţii nimănui şi, astfel, am pierdut unii vectori de vot din facultăţi."
Candidatul care s-a clasat pe locul trei la alegerile din Universitatea Babeş-Bolyai, Daniel David, urmează să decidă dacă va sprijini vreunul dintre candidaţii din turul doi la funcţia de rector.
Având în vedere rezultatul alegerilor care au avut loc ieri, pe care dintre cei doi candidaţi l-aţi recomanda pentru a fi votat de alegătorii dumneavoastră?
Alegătorii mei au un alt profil. Ei nu votează la comandă, cu cel pe care îl indic eu. Acum mă consult cu ei, mai ales cu cei cu care am lucrat la program, pentru a vedea ce atitudine să am/să avem: neimplicare sau implicare în turul doi.
Aţi fost contactat de cei doi candidaţi care vor merge în cel de-al doilea tur de scrutin?
Da, dar fără discuţii detaliate; le-am spus că discutăm concret după ce mă consult cu colegii mei.
Vi s-a propus ocuparea unui post de prorector? Care au fost propunerile venite din partea candidaţilor?
Aşa cum am spus, astfel de discuţii poate vor avea loc după ce mă consult cu colegii mei. Duminică seara am să fac o declaraţie în legătură cu rezultatele acestor discuţii.
Cum comentaţi desfăşurarea alegerilor care au avut loc la UBB?
Sigur, mi-aş fi dorit să câştig eu, dar mă aşteptam să fie greu. Am făcut, împreună cu colegii mei, tot ceea ce se putea face, omeneşte posibil, în contextul dat, şi cu onoare. Atât s-a putut obţine acum. Nu am promis funcţii nimănui şi, astfel, am pierdut unii vectori de vot din facultăţi. Dar a fost o opţiune calculată şi asumată: nu am vrut să atrag voturi prin mijloace în care nu cred. Funcţiile urmau să fie ocupate după victorie de colegii care m-au susţinut şi/sau care ar fi dorit să se angajeze în schimbarea din UBB. Comunitatea mea a vrut altceva acum şi respect acest lucru.
Enikö Vincze: "Am fost contactată de unul dintre candidaţi."
Aceasta consideră că modalitatea desfăşurării alegerilor la Universitatea Babeş-Bolyai a fost un model de bună practică la nivelul întregii ţări.
Având în vedere rezultatul alegerilor care au avut loc ieri, pe care dintre cei doi candidati l-aţi recomanda pentru a fi votat de alegătorii dumneavoastră?
Celor care au votat pentru programul meu, pe fondul mulţumirilor pentru votul lor ferm, doresc să le spun următoarele: Programul meu nu a câştigat în turul întâi. Dar continuă să fie prezent şi în turul doi. Şi va conta şi după 8 martie. Înainte de a mă grăbi să le fac "recomandări" (şi ţin să precizez, în lumea mea asta înseamnă că dialogăm despre ce crede/ştie/doreşte fiecare), vreau să le doresc doamnei profesor Cristina Ciumaş şi domnului profesor Ion Aurel Pop ca în turul doi să facă ceea ce nu au făcut până acum: să ne convingă despre motivaţiile lor personale de a candida, să ne arate clar cum vor gestiona problemele puse în discuţie de către profesorul Daniel David şi mine şi să nu se teamă să expună de ce nu sunt de acord unul cu altul.
Aţi fost contactată de cei doi candidaţi care vor merge în cel de-al doilea tur de scrutin?
Am purtat o discuţie informală telefonică scurtă cu unul dintre candidaţii din cel de-al doilea tur de scrutin. Dar, dacă vreţi, după ultima dezbatere dinaintea alegerilor din 1 martie şi cealaltă parte mi-a transmis un mesaj potenţial în legătură cu posibilitatea de a mă contacta.
Vi s-a propus ocuparea unui post de prorector? Care au fost propunerile venite din partea candidaţilor?
Nu au fost propuneri de acest fel din nici o direcţie. Partea care m-a contactat telefonic, dincolo de aprecierile făcute, m-a întrebat dacă sunt de acord ca să preia câteva dintre ideile programului meu. I-am răspuns, desigur, că programul nu este proprietatea mea privată (el a devenit un bun public) şi chiar asta a fost miza lui, el fiind un program îndrăzneţ, critic, analitic, dar şi inovator şi constructiv, să se multiplice, să aibă impact, să conteze mai departe. Rolul meu a fost să-l gândesc, apoi să-l explicitez cu prietenii cu care am lucrat şi să-l prezint în mod demn, cu pasiune şi înţelepciune, uneori poate provocator. Nu spun că rolul meu s-a încheiat aici şi să vină alţii să ducă mai departe căruţa după încheierea campaniei electorale. Din contră: voi continua să fiu actor activ al propriilor mele idei şi practici, echipa va funcţiona mai departe, ne gândim şi vom acţiona mai departe, întăriţi de experienţele pozitive pe care le-am trăit în februarie 2012.
Cum comentaţi desfăşurarea alegerilor care au avut loc la UBB?
Chiar dacă de-a lungul lunilor care au trecut şi în timpul lunii februarie au existat probleme sesizate de colegi, de mine, de minister, ele sau cele mai multe dintre ele s-au rezolvat. În afara problemelor sesizate în repetate rânduri în legătură cu alegerile studenţilor. Acolo nu s-a făcut dreptate. Problema a rămas pata care apasă, din păcate, tocmai pe umerii studenţilor, asupra cărora ar trebui să ne concentrăm în primul rând noi, universitarii: reprezentanţii lor în Senat au fost aleşi printr-un alt sistem de vot decât au fost aleşi reprezentanţii cadrelor didactice în Senat. Alegerile din 1 martie s-au desfăşurat fără probleme. Nu degeaba era 1 martie, poate... Universitatea noastră, astfel şi până la urmă, a arătat un model de bună practică în faţa întregii ţări şi a întregului sistem universitar.
Cristina Ciumaş şi Ioan Aurel Pop, în turul doi pentru funcţia de rector
După primul tur de alegeri pentru funcţia de rector la Universitatea Babeş-Bolyai, candidaţii Cristina Ciumaş şi Ioan Aurel Pop se vor înfrunta în 8 martie pentru a conduce cea mai mare universitate din Transilvania. "Comisia de alegeri a UBB anunţă că din numărul total de 1.581 de alegători, prevăzut în listele electorale, s-a înregistrat un număr de 1.217 voturi exprimate. Din totalul voturilor exprimate, patru au fost anulate", au transmis reprezentanţii UBB. La alegerile care au avut loc joi, la Colegiul Academic al UBB, au fost prezenţi mai mulţi observatori numiţi de candidaţi, dar şi din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. "Au fost cinci observatori din partea candidaţilor şi observatorii din partea Ministerului Educaţiei. Toţi au semnat declaraţii în care au constatat că nu a existat nici o problemă în procesul electoral. În turul doi, pe baza voturilor s-au clasat doamna profesoară Cristina Ciumaş şi domnul profesor Ioan Aurel Pop", a declarat Răzvan Nistor, preşedintele comisiei de alegeri a UBB. Astfel, Cristina Ciumaş a obţinut 475 de voturi, Ioan Aurel Pop- 439 de voturi, Daniel David - 218 voturi, Enikö Vincze - 76 de voturi şi Decebal-Radu Ciurchea - cinci voturi. Au fost anulate patru dintre voturile exprimate de alegătorii UBB. "Turul doi va fi copia la indigo a turului I, cu singura diferenţă că pe buletinele de vot nu vor mai fi cinci candidaţi, ci doi. Procedura este aceeaşi. Data de desfăşurare a alegerilor va fi 8 martie, iar procesul de votare va avea loc între orele 09:00 şi 17:00", a precizat Răzvan Nistor.