Bătălie pentru averea contesei Bethlen

Bătălie pentru averea contesei Bethlen
Cinci descendenţi ai familiei nobiliare Banffy se luptă cu Statul Român în instanţă pentru bunurile contesei Maria Paula Bethlen, decedată în 1962.

Două certificate de moştenitor sunt contestate în instanţă. Primăria cere anularea unuia emis în 2004 prin care Maria Banffy o moşteneşte pe contesa Bethlen, iar copiii baronesei Banffy solicită anularea certificatului din 1962 care îi conferă averea soţului contesei. Miza cea mare este imobilul din Piaţa Unirii nr. 10, pe care descendenţii familie Banffy îl cer de la Statul Român, în baza certificatului de moştenitor din 2004.

Primăria se judecă cu cinci membri ai familiei Banffy încă din 2007 pentru anularea unui certificat de calitate de moştenitor emis în 2004 pe numele baronesei Mariei Banffy, născută Wesselenyi, mama celor cinci reclamanţi. Acesteia i s-a recunoscut prin acel certificat calitatea de “moştenitoare legală” după contesa Maria Paula Bethlen, decedată în 1962. Certificatul din 2004 s-a întocmit în baza testamentului contesei scris în 1947.

“Aceasta (Maria Bethlen – n. red.) instituie ca moştenitor pe Bethlen Gyorgy, în calitate de soţ, iar dacă acesta deceda înaintea ei sau dacă nu ar fi acceptat, bunurile acesteia ar fi revenit verişoarei Banffy Maria. Certificatul de moştenitor nr. 61/1962 arată că succesiunea a fost dezbătută, fiind instituit soţul supravieţuitor”, se precizează în acţiunea primăriei. Municipalitatea a câştigat la două instanţe, procesul fiind în faza de recurs la Curtea de Apel. Numai că acest proces a fost suspendat în 30 septembrie până la soluţionarea unui nou litigiu demarat la judecătorie de cei cinci Banffy.

Copiii Mariei Banffy au chemat în judecată Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, cerând să se constate “nulitatea absolută a certificatului de moştenitor din 1962” şi “dreptul de opţiune succesorală testamentară a Mariei Banffy”. În acţiunea descendenţilor Banffy se arată că soţul contesei Bethlen, Gyorgy, a decedat în martie 2009. “Succesiunea acestuia nu a fost acceptată de nici o persoană, astfel încât Statul Român, în calitate de moştenitor al succesiunilor vacante, devine succesorul în drepturi al acestei persoane”, se arată în plângerea îndreptată împotriva Statului.

Cei cinci Banffy susţin că mama lor a acceptat tacit atât moştenirea legală, cât şi pe cea testamentară, spre deosebire de soţul contesei, care ar fi acceptat doar moştenirea legală, renunţând la cea testamentară. De asemenea, reclamanţii spun că Maria Banffy şi-a însuşit mai multe bunuri ale verişoarei sale şi că Gyorgy Bethlen nu a făcut nimic în termenul de şase luni de acceptare a succesiunii. Pe de altă parte, succesorii Mariei Banffy susţin acum că mama lor nu a fost chemată la notar, între persoanele moştenitoare, când s-a întocmit certificatul din 1962, astfel că acesta ar fi lovit de nulitate.

Fostă judecătorie

Potrivit istoricului Lukacs Jozsef, autorul volumului “Oraşul comoară”, o legendă urbană arată că principele Sigismund Bathory, în momentul în care au fost executaţi mai mulţi nobili în piaţa centrală, a urmărit procesiunea de la balconul unei case care era pe amplasamentul actualului imobil din Piaţa Unirii nr. 10. “Actualul imobil a fost construit la începutul secolului al XIX-lea şi a aparţinut baronilor Josika, iar blazonul familiei a fost dat jos de comunişti doar în 1950. În secolul al XIX-lea acolo a funcţionat judecătoria”, a precizat Lukacs.

Comenteaza