Becali a câştigat cu 2-1 în dosarul “valiza de la Cluj”

Becali a câştigat cu 2-1 în dosarul “valiza de la Cluj”
George Becali a fost achitat ieri de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru acuzaţiile de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată din dosarul “Valiza”.

Totodată, Becali îşi va recupera suma de 1,7 milioane de euro, sechestrată de procurorii anticorupţie. Sentinţa de achitare a fost dată de completul de trei judecători ai instanţei supreme, doi dintre aceştia considerând că Becali nu este vinovat. Al treilea magistrat a avut o opinie diferită: finanţatorul Steaua ar merita o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi încă un an pentru fals. Fiind "un scor" de 2 la 1, Becali a fost achitat, însă procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pot ataca sentinţa cu recurs la completul de cinci judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Becali a fost trimis în judecată în decembrie 2008, în dosarul "Valiza", de către procurorii DNA, fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi. La ultimul termen de judecată, procurorul DNA a susţinut în faţa judecătorilor că George Becali şi avocata Alina Ciul trebuie condamnaţi la pedepse cu executare, în vreme ce pentru Piţurcă, Marino şi Sponte a cerut stabilirea unor pedepse cu suspendare. Procurorul DNA a precizat că "personaje" precum George Becali au corupt fotbalul românesc şi că instanţa supremă nu trebuie să legalizeze astfel de practici prin soluţia pe care o va da, dacă se doreşte redescoperirea unor noi valori fotbalistice româneşti.

În apărarea lor, avocaţii inculpaţilor din dosar au susţinut că probele prezentate de procurori fie sunt, în parte, nule, fie nu dovedesc acuzaţiile făcute de DNA la adresa clienţilor lor. Potrivit rechizitoriului, în perioada 4-7 mai 2008 Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la Universitatea Cluj aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu CFR 1907 Cluj. În cazul în care Universitatea Cluj nu ar fi pierdut, echipa finanţată de George Becali, Steaua, devenea campioană.

 

 

Etichete
Comenteaza