Biblioteca Centrală din Cluj, executată silit de angajaţi VIDEO

Biblioteca Centrală din Cluj, executată silit de angajaţi VIDEO
Biblioteca Centrală Universitară din Cluj este executată silit de angajați, care au câștigat în instanță plată unor diferențe salariale. Conducerea biblotecii spune că nu are fondurile necesare și că așteaptă bani de la Ministerul Educației.

Cei peste 200 de angajați ai Bibliotecii Centrale Universitare Cluj s-au judecat cu instituia și cu Miisterul Educației pe motiv că nu li s-a majorat salariul brut cu 15 la sută, așa cum era prevăzut în legea 285 din 2010 privind salarizarea bugetarilor. Angajații au obținut sentințe irevocabile de la Curtea de Apel Cluj prin care li se acordă sumele retroactiv, din 1 ianaurie 2011 și până în prezent, dar nu au văzut niciun leuin plus. Din această cauza, au pornit procedura de executare silită a Bibliotecii.

"Ύn momentul de față avem contestație la executare făcută de instituție", spune vicepreşedintele sindicatului de la BCU, Angela Costin. "E o procedură puţin mai complicată fiindcă a trebuit să să facem executarea local nu cu ministerul, deși ministerul este cel care alocă fondurile și teoretic nu recunoaște sentințe definitive".

Fiecare angajat ar trebui să primească pe lună între 200 şi 400 de lei în plus, în funcție de postul pe care este angajat. Conducerea Bibliotecii spune că nu are bani pentru plata diferențelor salariale.

"Pentru plata acestor diferenţe, drepturi câștigate în instanță, deocamdată ministerul nu a asigurat banii necesari", spune directorul Doru Radosav. "Ministerul este ordonatorul principal de credite, el trebuie să acorde sumele necesare pentru a îndeplini sumele date de instanță".

Reprezentanții Ministerului au transmis bibliotecii clujene că diferențele salariale vor fi plătite conform legilor care reglementează acordarea acestor drepturi, dar nu au precizat un termen exact. Bibliotecă Centrală a contestat executarea silită la Judecătoria Cluj Napoca, unde are termen în data de 20 februarie.

Reporter: Alin Golban
Operator: Cristi Rus

Comenteaza