Bicicletele “la liber” reapar în aprilie

Bicicletele “la liber” reapar în aprilie
Clujenii care aşteaptă cu nerăbdare să poată închiria biciclete prin oraş vor avea în curând posibilitatea să apeleze programele de bike-sharing gratuit “I Love Velo” şi “Student O’Bike”.

Până la definitiverea reţelei de închirieri de biciclete de pe aproape tot arealul municipiului, cei interesaţi vor avea din nou la dispoziţie proiectele "Student O'Bike" şi "I Love Velo". Ambele vor fi reluate la începutul lunii aprilie. Lansat în octombrie 2010 de Raiffeisen Bank şi Asociaţia Green Revolution, primul proiect va pune din nou la dispoziţia studenţilor clujeni aproximativ 100 de biciclete.

"Anul trecut am avut două centre de închiriere, în campusul Hasdeu şi la Iulius Mall. Sperăm să le putem folosi şi în acest an", a declarat Amalia Precup, reprezentanta Asociaţiei Green Revolution. Programul "I Love Velo", realizat de aceleaşi structuri, pregăteşte tot atâtea biciclete pentru acest an. "Noutatea este că toţi cei care doresc pot contribui la extinderea proiectului în localităţi mai sărace plătind 3 lei pe oră pentru închirierea unei biciclete", a anunţat Precup. "Plata nu este obligatorie şi doar 20% din biciclete intră în acest regim", a precizat reprezentantul Green Revolution. Atât bicicletele, cât şi cabina de unde se vor închiria vor avea un design nou. "Anul trecut 90% din ele erau folosite zilnic, se stătea la coadă chiar şi 30 de minute. Am avut public de toate vârstele, cel mai bătrân utilizator avea 87 de ani", a explicat Amalia Precup. 10% dintre bicicletele folosite în acest fel de clujeni s-au defectat definitiv şi au fost înlocuite.

Un proiect mai restrâns de închiriere gratuită de biciclete se desfăşoară la Cluj pentru angajaţii companiei Orange, care vor avea din nou la dispoziţie, de la începutul lunii mai, 11 biciclete.

Potrivit municipalităţii clujene, în 2011 aproximativ 20.000 de clujeni au folosit ca mijloc de transport bicicleta în cadrul proiectelor "Student O'Bike" şi "I Love Velo". "Nu va fi o problemă să folosească aceleaşi spaţii de închiriat biciclete. Nu au fost identificate altele mai aproape de centru", a anunţat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Proiectul "Reţea de staţii self-service de închiriere biciclete", anunţat de municipalitatea clujeană, mai are de parcurs diverse etape, aşa că este puţin probabil pentru clujeni să se bucure de el în perioada imediat următoare. Licitaţia execuţiei aşteptatului proiect va avea loc în 3 aprilie. Valoarea estimată a acestuia este de 17.646.598 de lei, din care 13.417.130 de lei sumă nerambursabilă. Proiectul finanţat din fonduri europene a fost câştigat de Primăria Cluj-Napoca în 2011. "După licitaţie vor urma validarea şi analizarea rezultatelor. Dacă se depune contestaţie va trebui să depunem documentaţia la dispoziţia structurii abilitate în acest sens. Chiar şi acest rezultat poate fi contestat, aşa că nu putem da un termen de începere a lucrărilor", a explicat Oana Buzatu. În lipsa contestaţiilor, aceste lucrări ar putea începe în luna mai, însă "din experienţa noastră, toate licitaţiile au fost contestate", potrivit acesteia. Execuţia presupune atât construcţia de infrastructură urbană (piste de biciclete şi staţii), cât şi dotarea cu echipamente (biciclete şi softul aferent). Ofertanţii vor prezenta, astfel, o staţie de biciclete self-service funcţională şi vor realiza un scenariu demonstrativ pentru stabilirea conformităţii. Termenul de execuţie este de 12 luni de la data transmiterii ordinului de începere a lucrărilor.

La finalul proiectului vor funcţiona 50 de staţii self-service de biciclete, din care 44 în Cluj-Napoca, restul de şase staţii în comunele Apahida şi Floreşti. Vor fi achiziţionate 540 de biciclete. Doritorii se vor putea deplasa gratuit din orice punct al oraşului în orice alt punct, pe baza unui card emis la cerere, care permite ridicarea din staţie a unei biciclete şi depozitarea în punctul de sosire. Proiectul mai prevede construirea a 14,5 km de piste de bicicletă.

 

Comenteaza