Biserica - monument istoric din Dealul Negru, veche de trei secole, mistuită de flăcări

Biserica - monument istoric din Dealul Negru, veche de trei secole, mistuită de flăcări
Biserica din localitatea Dealu Negru, comuna Călăţele, a luat foc.

La faţa locului se deplasează în aceste momente două autospeciale de stingerea incendiilor de la ISU Cluj. Nu sunt persoane rănite.

Biserica de lemn din Dealu Negru a fost construită în anul 1765 şi are hramul "Înălţarea Domnului". Este unul dintre puţinele monumente istorice clădite din bârne din brad.

UPDATE


"Biserica e din lemn, a fost foarte rapid cuprinsă de flăcări, am înţeles că aproape toată turla ardea. ", spune purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş. "Localitatea e situată la 40 de kilometri faţă de detaşamentul de pompieri din Huedin. iar drumul e în pantă, şerpuit şi de munte. Pompierii sunt acolo demult".

UPDATE 15:15

Incendiul a fost stins, dar până au ajuns pompierii, la o jumătate de oră după anunţarea incidentului, biserica a ars aproape în totalitate. "Biserica era distrusă în mare parte când au ajuns echipajele, s-a datorat şi faptului că localitatea se află la 50 de kilometri de Huedin. Deşi avem maşină nouă la Huedin şi a mers foarte bine, într-o jumătate de oră nu se poate recupera de la un incendiu", a spus Biriş. Cauza incendiului nu a fost încă stabilită.

UPDATE 15:20

"E o pierdere importantă atât pentru judeţul Cluj şi pentru Ministerul Culturii", spune şeful Direcţiei Culturii Cluj, Leonard Horvath. "E un monument istoric în minus. Biserica e specială pentru zona Clujului, are elementul specific al zonei. Am trimis acolo o echipă la faţa locului, să facă o notă de constatare", a adăugat el.

UPDATE 18:04

Cauza incendiului a reprezentat-o un scurtcircuit generat de un cablu electric, potrivit unor surse din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Flăcările ar fi topit chiar şi clopotul bisericii.

Etichete
Comenteaza