Bobocii de la Universitatea Tehnică, forţaţi să se aboneze la cantină

Bobocii de la Universitatea Tehnică, forţaţi să se aboneze la cantină
Dacă eşti student în anul I Ia Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi ai loc în cămin, vrând-nevrând, trebuie să plăteşti masa la cantină pentru o lună, fapt care îi nemulţumeşte pe mulţi dintre bobocii din acest an.
Toţi studenţii aflaţi în primul an la UTCN şi cazaţi în cămin, fie în campusul Mărăşti, fie în Observator, au obligaţia să îşi cumpere cartele de masă la cantină pentru o lună. Măsura a fost luată cu foarte mult timp în urmă şi funcţionează chiar din anii de dinaintea lui ’89, fără să existe vreo nemulţumire, au explicat oficialii instituţiei.

“Nu mi se pare scump şi voi continua să îmi iau şi după ce trece luna obligatorie, însă am vrea să avem posibilitatea de a alege dacă vrem sau nu asta. Poate unora le este foarte greu să mai plătească şi cantina”, spune Mircea, un student din anul I cazat în Mărăşti. Pentru stabilirea preţului cartelelor se înmulţeşte numărul de zile lucrătoare din luna respectivă cu valoarea cartelei, respectiv 7 lei pentru o masă, aşa încât costul e, de obicei, cuprins între 140 şi 154 de lei. “Cantina e deschisă între 12:00 şi 18:00. Cartela o foloseşti o singură dată pe zi şi de cei 7 lei, cât valorează, chiar poţi să mănânci o masă caldă cu ciorbă şi felul doi”, explică Dan, un alt student politehnist. “Foarte rar mi se întâmplă să trebuiască să plătesc în plus pe lângă cartelă”, apreciază acesta.

Situaţia este aceeaşi şi pentru cei din Observator. Studenţii sunt mulţumiţi de calitatea preparatelor de la cantină, însă nu văd cu ochi buni condiţia impusă bobocilor. “Nu e corect aşa, parcă nu am trăi într-o ţară liberă”, crede Adela, studentă în anul II la UTCN, cazată în “Obs”. “Cred că cei de la universitate urmăresc ca măcar în prima lună să aibă clienţi la cantină. Pe de altă parte, dacă nu ar face chestia asta, mulţi dintre studenţii de anul întâi ar afla mult mai târziu de beneficiile cantinei”, este convins Ovidiu, student politehnist.

“Nici nu se mai ştie de când a fost aprobată această măsură. A fost instituită la cererea părinţilor unor studenţi, care au vrut să se asigure că fiii lor vor avea parte parte măcar de o masă caldă pe zi”, precizează Cătălin Popa, purtătorul de cuvânt al universităţii. Oficialul susţine că nu a fost înregistrată până acum nici o plângere în legătură cu obligativitatea cumpărării cartelelor de masă pentru boboci. “Studenţii sunt reprezentaţi în Senat, au 25% din puterea de decizie. Problema ar putea fi discutată oricând la acest nivel, doar că nu a fost semnalată”, afirmă Popa.

Studenţii sunt încurajaţi să mănânce sănătos


Purtătorul de cuvânt al UTCN apreciază că măsura este una benefică pentru studenţii în cauză, deoarece îi determină să mănânce ieftin şi sănătos. “În general, căminiştii îşi fac abonament la cantină. Pot să gătească şi în cămin, însă ştim cu toţii cât de bine se pot organiza nişte tineri abia scăpaţi de pe băncile şcolii, departe de casă pentru prima oară”, este de părere reprezentantul universităţii.


Comenteaza