Bocşan, din nou în locul lui Marga la Universitatea Babeş-Bolyai

Bocşan, din nou în locul lui Marga la Universitatea Babeş-Bolyai
Nicolae Bocşan a fost ales ieri, în urma şedinţei Senatului Universităţii Babeş-Bolyai, ca ordonator de credite al instituţiei până la validarea noului rector.

Profesorul Nicolae Bocşan, fost rector al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj numit în anul 2004, va fi "ordonatorul de credite" al instituţiei de învăţământ superior. Astfel, Bocşan va coordona universitatea clujeană începând din data de 26 februarie, când expiră mandatul lui Andrei Marga, până la validarea noului rector.

Decizia privind numirea lui Nicolae Bocşan ca "ordonator de credite" a fost luată ieri de Senatul UBB şi este o propunere care va trebui avizată de Ministerul Educaţiei. "Eu o să mă ocup de rezolvarea problemelor curente ale UBB. Deciziile majore sunt luate. Eu o să mă ocup de semnăturile cotidiene pentru facturi. Nu o să am decizii fundamentale de luat", a declarat Bocşan. El susţine că deciziile cu privire la bugetul instituţiei de învăţământ superior au fost luate deja în mandatul actualului rector Andrei Marga.

Ministrul Educaţiei, clujeanul Cătălin Baba, a remis săptămâna trecută un ordin conform căruia senatele universităţilor sunt obligate să desemneze un "ordonator de credite" până în 1 martie, în cazul în care mandatul rectorilor expiră până la acea dată. "În cazul în care mandatul rectorului care este în funcţie încetează de drept, în cazul în care termenul de alegere a rectorului depăşeşte mandatului rectorului care este în funcţie, Senatul universităţilor de stat propune Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) desemnarea unui ordonator de credite, cu drept de semnătură, până la data în care este confirmat noul rector", se arată în ordin. De asemenea, actul normativ prevede ca în procesul de desemnare a rectorului, în comisiile electorale şi de numărare a voturilor, să fie numit câte un membru agreat de fiecare candidat. În plus, la procesul de numărare a voturilor vor participa şi delegaţi ai MECTS. La UBB Cluj, mandatul rectorului Andrei Marga va expira în 26 februarie, iar primul tur pentru alegerea noului conducător al universităţii va avea loc în 1 martie. Dacă după primul tur UBB nu va avea un nou rector, atunci turul doi al alegerilor va avea loc în data de 8 martie. Ministrul Educaţiei nu a putut fi contactat pentru a declara dacă acceptă propunerea UBB de ordonator de credite.

Andrei Marga va preda în străinătate

Oficialii UBB au anunţat miercuri ce va face actualul rector, Andrei Marga, după încetarea mandatului. "Profesorul Andrei Marga va funcţiona ca profesor la universităţi din Israel, apoi Canada, Germania şi China", precizează reprezentanţii instituţiei clujene. De asemenea, Andrei Marga a fost desemnat ca expert consultant al politicii universitare la Roma (Vatican), în Germania (Bonn) şi în China (Beijing). "Domnia sa rămâne, în acelaşi timp, membru al conducerii unor organisme europene. Fireşte, Andrei Marga are şi funcţii şi îndatoriri în viaţa publică a României, pe care le va exercita ca până acum", se mai arată în comunicatul de presă. Profesorul Marga a derulat două mandate de rector la UBB, între 1993-2004, respectiv 2008-2012.

 

 

Comenteaza