Bogdan Bradu, “vocea” Phoenix: “M-aş da oricând la o parte pentru Baniciu” ASCULTĂ-L CÂNTÂND

Bogdan Bradu, “vocea” Phoenix: “M-aş da oricând la o parte pentru Baniciu” ASCULTĂ-L CÂNTÂND
Tânărul solist cu voce impresionantă al trupei Phoenix a dezvăluit pentru ZIUA de CLUJ cum a ajuns între legendarii rockeri, ce proiecte are şi cum este să cânte în locul unui solist pe care fanii îl vor înapoi la microfon.
Cum vi s-a schimbat viaţa de când cântaţi în Phoenix?
Foarte tare nu mi s-a schimbat, pentru că îmi văd mai departe de proiectele mele şi, în acelaşi timp, mă simt foarte bine. Mergem împreună în turnee, suntem de trei ani împreună şi văd că ne iubim.

Vă recunoaşte lumea pe stradă, aveţi fani?
Sincer, nu prea. Mailuri se mai întâmplă să primesc, dar aşa, să mă agaţe pe stradă, nu prea...

Asta e bine sau rău?
Păi, eu sunt un tip discret şi din punctul acesta de vedere îmi place. Pe de altă parte, denotă oarecum şi lipsa notorietăţii, a publicităţii. Nu m-a interesat niciodată să apar la televizor pur şi simplu, ca să vând imagine, atâta vreme cât nu am avut un proiect de care să fiu convins. Acum lucrez la un proiect, de doi ani şi jumătate, şi la anul pe vremea asta, poate mai devreme, sper să îl scot la lumină.

Ce fel de proiect?
Un album rock simfonic cu teme sociale.

Eraţi fan Phoenix înainte de a cânta în trupă?
Am crescut cu muzica lor, în anumite conjuncturi se asculta Phoenix. Sincer, ascultam mai mult trupe de afară, pentru că studiam diferiţi solişti. Şcoala vocală se face cu anumite influenţe până la un moment dat, după care formaţia se sedimentează, apare personalitatea şi dispare interesul tehnic pentru alţi solişti.

E grea responsabilitatea de a cânta într-o formaţie-legendă?
Am luat întotdeauna muzica în serios, nu e o glumă. Indiferent ce cânţi, trebuie să treci în primul rând prin suflet şi prin creier, să înţelegi care-i mesajul, să simţi şi abia atunci ai un rol pe care trebuie să ţi-l asumi.

Nu este frustrant să cântaţi într-o trupă în care fanii îl vor înapoi pe Baniciu?
E normal să fie aşa, pentru că este cea mai importantă bucată a istoriei Phoenix. Eu am apărut aici pentru că am fost chemat de Nicu. M-am trezit la un moment dat cu un telefon: hai, Bogdane, să cântăm. Bun, dar ce se întâmplă? Ce s-a întâmplat apoi ştie toată lumea. Eu, chiar dacă fac asta cu tot sufletul, îmi place foarte mult ce cânt, îmi place gaşca şi suntem prieteni, m-aş da oricând la o parte pentru a-i face loc lui Baniciu, vechilor membri şi să îi văd în componenţa veche. Cine-i rocker înţelege, cine nu, bate câmpii.

Ce veţi face în continuare?
În următoarea perioadă vom avea un concert în 20 decembrie la Operă în Bucureşti şi după asta nu ştiu.

Cum simţiţi criza?
Nu ştiu, văd că toată lumea se vaită. Nu avem cum să nu simţim şi noi momentul ăsta de criză, inventată sau nu. Într-adevăr, te loveşti de tot felul de argumente de genul nu sunt bani mai ales că suntem într-o ţară în care cultura şi ceea ce este într-adevăr valoros foarte rar sunt sprijinite.

Cum vi se pare la Cluj?
Am fost la Cluj acum doi ani. Fără formaţie sincer nu ştiu dacă am venit vreodată să cânt aici, dar mie îmi place Ardealul în general, mă simt bine aici.

Lecţii de canto de la Pavarotti

Bogdan Bradu s-a născut în 1968 la Bucureşti şi a urmat cursurile Academiei de Muzică din Bucureşti. În 1992, potrivit blogului personal, solistul de la Phoenix l-a cunoscut pe Luciano Pavarotti, care îl îndrumă în cadrul unor lecţii de canto. La îndemnul regretatului tenor, Bradu continuă studiul timp de doi ani cu profesorul acestuia, docentul Arrigo Pola, la Modena (Italia), după care urmează alte câteva master-class-uri cu câţiva artişti italieni. În 2002 îşi lansează albumul “Străin pe pământ”. Între timp, Bogdan Bradu a fost solistul grupului rock “Acid”, a obţinut premii la Festivalul Mamaia, a luat parte la concerte şi turnee de operă în Italia şi a colaborat şi cu Horia Brenciu.

Sute de spectatori

Concertul de marţi seara de la Sala Sporturilor a reunit câteva sute de clujeni, o parte din ei fiind prezenţi şi la recitalul pe care Phoenix l-a susţinut cu o seară înainte în clubul My Way. În deschidere au cântat tinerii artişti din trupa Phenomenon, urmaţi de “greii” de la Riff. Recitalul Phoenix a început cu “Ciocârlia” şi a continuat cu hituri ca “Nunta”, “Mica Ţiganiadă”, “Te întreb pe tine, soare”, “Andrii Popa”, “Baba Novac”, “În umbra marelui URSS” sau “Negru Vodă”. Au impresionat atât prin vocea lui Bradu, cât şi prin demonstraţiile instrumentale susţinute de chitaristul Cristi Gram, toboşarul Ţăndărică, şi ale liderului Nicu Covaci. Seara s-a încheiat aproape de ora 23:00, după un bis furtunos, cu promisiunea artiştilor că vor reveni la Cluj. “Data viitoare sper să fie sala plină”, a încheiat Covaci.

Iată o piesă compusă şi interpretată de Bogdan Bradu

Bogdan Bradu şi Phoenix, cântând împreună în 2008
Etichete
Comenteaza