Bolnavii clujeni puşi pe drumuri de reţetele electronice
- Scris de Cristina Pirvu
- 13 Iul 2012, 00:11
- Eveniment
- Ascultă știrea

Bolnavii clujeni sunt puşi pe drumuri de noul sistem al reţetelor electronice prescrise de medicii de familie. Oamenii sunt nevoiţi să meargă din farmacie în farmacie pentru a descoperi locaţiile care le pot da medicamentele gratuite sau compensate pe baza reţelor electronice.
"Sunt pensionară şi nu pot să-mi cumpăr medicamentele compensate prescrise pe reţetă electronică de către medicul de familie în nici o farmacie din Cluj, pe motiv că aceste farmacii nu au primit reactualizarea softului de la Bucureşti. Oare când se va putea rezolva problema având în vedere ca legea este în vigoare de zece zile şi eu am nevoie de aceste medicamente? Oare de ce medicii de familie eliberează aceste noi reţete cunoscând faptul că farmaciile nu sunt capabile să le elibereze?", ne-a transmis disperată clujeanca Niculina Dârgău.
Reporterii ZIUA de CLUJ au luat legătura cu mai mulţi medici de familie, dar şi cu farmaciile din oraş pentru a verifica situaţia eliberării de medicamente gratuite şi compensate pe baza prescripţiilor electronice. "Eu am emis o singură reţetă electronică pentru fiul meu ca să nu îmi pun pacienţii pe drumuri. La farmaciile la care a mers fiul meu, softul utilizat era blocat. Am înţeles că se caută soluţii pentru remedierea problemei", a declarat medicul de familie Emiliana Coştiug, care a preferat eliberarea prescripţiilor clasice pentru pacienţi. Şi Ana Dascăl, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie (AMF) Cluj, este la curent cu problema reţetelor electronice. "Colegii mei s-au pregătit pentru a putea prescrie această reţetă electronică, iar Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj a făcut instruiri. Problema e la farmacii. Nu există softul pentru a prelua reţetele. Eu am prescris reţete electronice în prima zi, iar a doua zi nu am mai eliberat astfel de reţete. Din câte am înţeles ar fi o problemă de soft. O să elibereze reţete electronice când se mai linişteşte treaba cu farmaciile", a explicat Ana Dascăl.
ZIUA de CLUJ a discutat şi cu reprezentanţii mai multor farmacii din oraş, cărora le-am spus că suntem pacienţi care doresc să îşi cumpere medicamentele pe baza reţetelor electronice. "La noi, la Farmacia Catena, se eliberează medicamente pe reţete electronice", ne-a declarat un angajat al farmaciei de pe strada Albinii. Farmacia Cameea de pe strada Aurel Vlaicu întâmpină probleme. "Noi nu eliberăm reţete electronice, asta depinde de CJAS şi nu de noi. Nu ştiu dacă eliberează medicamente pe prescripţii electronice vreo farmacie", ne-a declarat o angajată. Pe de altă parte, sistemul funcţionează la Farmacia Coral de pe strada Nicolae Titulescu, mai puţin "când nu merge internetul". Farma Zea de pe strada Dunării nu a început nici ea eliberarea prescripţiilor electronice. "Noi încă dăm medicamente pe astfel de reţete. Nu s-a perfecţionat sistemul. Acest lucru depinde de informaticienii noştri care încă nu au reuşit să se pună la punct. Vă recomandăm să mergeţi la marile lanţuri de farmacii", a explicat angajata Farma Zea.
Speranţa Iacob, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj, susţine că farmaciile au început să elibereze medicamentele. "Problema a fost că nu a fost compatibilizat sistemul informatic al CJAS cu cel al furnizorilor de soft. Ieri sau alaltăieri a avut loc o întâlnire la Bucureşti şi au rezolvat problema, iar acum încep să se elibereze reţetele în farmacii. Softul dădea erori înainte", a explicat Iacob.
Pe de altă parte, Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CJAS Cluj, susţine că de la 1 iulie de când a intrat în vigoare legilaţia privind eliberarea reţetelor electronice s-au eliberat, la nivelul judeţului, 1.243 de astfel de prescripţii de către 49 de medici. La rândul lor, farmaciile au eliberat 297 de reţete. "Cele mai frecvente probleme semnalate pentru care unele farmacii nu pot elibera prescripţii sunt lipsa din farmacii a cititorului de tip 2D sau neadaptarea softului farmaciei la cititorul de tip 2D", a precizat Grozav.