Cadre militare audiate în procesul fostului şef SIPA Transilvania

Cadre militare audiate în procesul fostului şef SIPA Transilvania
Trei cadre militare implicate în licitaţia din 2009 pentru hrănirea personalului de la unitatea din Someşeni au fost audiate ieri la tribunal în procesul fostului colonel Floricel Vitan (foto) din cadrul fostului Serviciu Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) al Ministerului Justiţiei, judecat pentru trafic de influenţă.
Fosta şefă de la biroul Achiziţii al Unităţii Someşeni, maior Elena Popovici, transferată între timp la comandament, a explicat la tribunal cum s-a desfăşurat licitaţia pentru hrănirea militarilor din unitate, procedură al cărei rezultat ar fi fost influenţat de Vitan. Popovici, care a fost preşedintele comisiei de licitaţie, a declarat ieri în instanţă că subalternul ei, căpitan Nicolae Nicoară, s-a deplasat la sediul firmei Exclusiv Catering, participantă la licitaţie, după demararea procedurii. “Pentru acest lucru, căpitanul Nicoară a fost sancţionat discipinar”, a spus fosta lui şefă. Aceasta a precizat însă că discuţia de la firmă privind planul meniului nu putea influenţa rezultatul licitaţiei, ci preţul produselor în funcţie de care se stabilea planul meniului. Pe de altă parte, un fost membru al comisiei de licitaţie a declarat la tribunal că planul de meniu era baza şi că nu ar fi discutat, precum Nicoară, detalii cu reprezentantul unei firme.

Avocatul inculpatului Floricel Vitan, Sergiu Bogdan, spune că declaraţia privind întâlnirea cadrului militar cu reprezentantul firmei este esenţială. “Arată faptul că ei se întâlneau pe ascuns înainte să apară domnul Vitan”, a afirmat Bogdan. Vitan susţine că a căutat pe internet firmele de catering din Cluj şi le-a contactat pentru a le ajuta în relaţia cu unitatea militară. “Eu am oferit un serviciu de consultanţă în vederea participării la licitaţie, deoarece altcumva ştie să vorbească şi ce se cere acolo un fost cadru militar”, a declarat Vitan.

Acesta este judecat sub acuzaţia că ar fi cerut de la Exclusiv Catering 15.000 de euro în schimbul unei pretinse influenţe pe care o avea asupra membrilor comisiei de licitaţie. Vitan a fost arestat preventiv în martie 2009, în aceeaşi zi în care trebuia să primească 2.600 de euro despăgubire de la CEDO pentru că i s-au încălcat drepturile într-un alt proces în care a fost inculpat. “Nici nu am apucat să ridic banii, s-a dus soţia să-i ia. Din cauza acestei anchete, a trebuit să dau banii la avocat şi nu am mai avut cu ce să plătesc alt avocat care să ceară achitarea şi despăgubiri morale de la Statul Român în baza deciziei CEDO”, a declarat Vitan. Acesta a fost eliberat în actualul caz după aproape cinci luni de arest.

Comenteaza