Cafe Bulgakov/Cathouse

Cafe Bulgakov/Cathouse
Deschisă în 2002, Cafe Bulgakov, botezată aşa în memoria celebrului scriitor rus cu acelaşi nume, a devenit acum un adevărat “trust” de distracţie al Clujului.
Încetul cu încetul, cafeneaua de pe str. I. Micu Klein a devenit mai mult decât un loc unde se bea cafea, ceai, suc sau bere, şi anume un spaţiu cultural, cu expoziţii şi cenacluri literare multilingve, apoi o “locantă”, adică un restaurant ceva mai boem, iar anul acesta şi-a “ataşat” un spaţiu nou, “Cathouse”, mai dinamic şi tineresc.

“Bulgakov” funcţionează într-o clădire din 1843, despre care se spune că ar fi fost cândva şi bordel. Spaţiul a fost extins în ultimii ani cu un salon-mansardă, unde se află acum şi bucătăria, iar pivniţa a fost renovată şi redecorată, găzduind în prezent cenaclurile literare organizate periodic. “Avem cenacluri în română, maghiară, ba chiar am avut şi în japoneză, germană sau franceză. Oricine vrea să organizeze un eveniment aici este binevenit”, spune unul dintre patroni, scriitorul Orban Janos Denes. Galeria de artă a cafenelei prezintă numeroase expoziţii ale unor tineri plasticieni din Cluj sau din alte părţi, majoritatea integrate ingenios în atmosfera clădirii. O altă caracteristică de la “Bulgakov” este Clubul “Miracolix”, care reuneşte numeroşi jucători de şah, table sau alte jocuri de societate.

Din punct de vedere “potabil”, la “Bulgakov” se bea bere din gama Beck’s, alături de diverse soiuri de tării, coktailuri, cafea şi ceai. O bere preferată de mulţi clienţi este Borsodi. Preţurile variază între 4,1 şi 6,2 lei. Oferta de vinuri include, pe lângă soiuri româneşti de Cotnari sau Vinul Cavalerului, câteva licori ungureşti, precum Kunsagi, Nyakas sau Szekszardi, care costă între 21 şi 35 de lei butelia.

Meniul “comestibil” are o sumedenie de bunătăţi şi specialităţi, unele chiar ale casei. Aşa ar fi “Ciolanul Maestrului”, “Pasărea lui Woland” şi “Ciufulici din Carpaţi”, primele inspirate de romanul bulgakovian “Maestrul şi Margareta”. De porc sau pui, aceste specialităţi sunt asezonate cu smântână, caş şi usturoi. Tot la Bulgakov se poate mânca “Ciorba beţivanului”, făcută cu moare de varză şi afumătură, celebrul gulaş maghiar, cu cartofi sau fasole, tocăniţă de burtă sau slănină afumată şi bacon la grătar. Preţurile merg cam de la 8 la 15 lei. Dacă comandaţi două feluri, alegeţi porţiile mici, care sunt oricum mărişoare şi săţioase, altfel riscaţi să lăsaţi o farfurie plină. Pentru desert, papanaşii şi Vargabeles sunt opţiuni gustoase.

În iunie anul acesta, lângă Bulgakov s-a deschis şi “Cathouse”, un club destinat în principiu unui public tânăr şi dinamic, cu muzică pe măsură. “Bulgakov vrea să-şi păstreze ţinuta de cafenea, în timp ce Cathouse se doreşte o crâşmă”, explică Orban Janos Denes. Deocamdată, noul local este în curs de lansare, găzduind până acum mai ales petreceri private. Spaţiul generos, potrivit pentru dans, ar putea să-l transforme în timp într-un club agreat de tineri. Oferta de băuturi diferă faţă de cea de la Bulgakov, cel puţin la capitolul bere, unde publicul clujean este mai pretenţios.

Comenteaza