Câinii au făcut spectacol ca-n filme la Cluj GALERIE FOTO

Câinii au făcut spectacol ca-n filme la Cluj GALERIE FOTO
Sute de copii s-au bucurat alături de părinţi şi bunici de un show pe cinste care a avut ca eroi căţei din peste 40 de specii. Nu au lipsit din “efecte” împuşcăturile, flăcările, ameninţările şi, spre final, chiar maşina poliţiei.

HiperParada animalelor la Cora a adunat sute de spectatori atât sâmbătă, cât şi duminică după-amiază. Peste 100 de căţei din mai mult de 40 de rase au defilat pe terenul special amenajat lângă hipermarket, organizator al evenimentului, alături Asociaţia Română pentru Câini de Salvare (ARCS). Reprezentaţiile au făcut mai ales deliciul copiilor, care au urmărit cu sufletul la gură felul cum câinii săreau obstacole, dansau, îşi sincronizau mişcările cu stăpânii şi multe altele. Cele mai spectaculoase demonstraţii au fost cele în care era "jucat" un atac cu pistol, ca în filme, în care indivizi violenţi îi atacau pe stăpânii căţeilor participanţi la show, se trecea prin flăcări adevărate, precum şi un moment în care a intrat pe teren o dubă a poliţiei, cu alarmă şi girofar. La fel de aplaudaţi au fost căţeii fără stăpân pe care organizaţia Arca lui Noe i-a prezentat publicului, în speranţa că vor fi adoptaţi în familiile clujenilor din public.

Evenimentul s-a aflat la a treia ediţie şi a antrenat atât organizaţii de voluntari care activează în domeniul căutării şi salvării cu câini, cât şi structuri care acordă asistenţă medicală de urgenţă sau reprezentanţi ai organizaţiilor de protecţie a animalelor din Cluj, Baia Mare şi Bistriţa. Organizatorii s-au străduit să le demonstreze celor prezenţi că şi câinii care nu sunt de rasă pot ajunge la performanţe precum cele etalate la eveniment. Unul din cele mai bune exemple a fost Onny, un câine de salvare provenit de la un adăpost din Innsbruck. " Avea doi ani când l-am luat şi era traumatizat de viaţa pe stradă. Acum are dexteritate , ascultă comenzi şi ştie să caute oameni printre dărâmături şi în pădure", a precizat Teresa Marinka, din Alba Iulia, stăpâna căţelului. Onny a participat la trei misiuni de salvare, două în Austria şi una în România, în Secuime.

Expoziţia a mai cuprins demonstraţii de salvare, şi, în premieră, activităţi de joacă cu discurile zburătoare, aşa-numitele freesbee. "Am încercat să oferim clujenilor o imagine cât mai completă a ceea ce pot să facă cu câinii lor, asupra felului în care pot să-şi aleagă câinii, cum pot şi trebuie să îi educe, ce pot să facă în timpul liber", a declarat Oana Ciora, vicepreşedinte ARCS. Cultura chinologică şi cea a sportului cu câini trebuie încă dezvoltată în România, este de părere organizatoarea. "Suntem mult în urma europenilor în acest domeniu. Foarte mulţi se mulţumesc să ajungă cu câinele lor la un nivel în care pot convieţui împreună cu acesta şi atât. În străinătate există cluburi de dresaj în fiecare sat şi oamenii participă în masă la asemenea evenimente. La noi nu există o infrastructură atât de bine pusă la punct şi încă mentalitatea noastră mai are de lucrat", a apreciat Ciora.

 

Comenteaza