Călin Stoia, trimis în judecată. Denunţătorul, scăpat de învinuire

Călin Stoia, trimis în judecată. Denunţătorul, scăpat de învinuire
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe omul de afaceri Călin Stoia după denunţul argeşeanului Bujorel Bold. Cei doi erau amici de la golf.

Călin Stoia va fi judecat la Tribunalul Cluj sub acuzaţia de trafic de influenţă, cu toate că presupusa infracţiune nu a produs un rezultat. "O infracţiune de pericol, a cărei existenţă nu este condiţionată de producerea vreunui rezultat", notează procurorii. Omul de afaceri este acuzat că a lăsat să se înţeleagă faţă de un alt om de afaceri, din Argeş, că poate interveni asupra unor funcţionari din guvern contra unui "cost" de 100.000 de euro. Argeşeanul Bujorel Bold, învinuit iniţial de cumpărare de influenţă, a ajuns martor în dosar după ce a depus denunţ împotriva lui Stoia şi chiar le-a arătat procurorilor mesaje de pe Facebook între cei doi.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj susţin în rechizitoriu că Stoia a fost contactat de omul de afaceri argeşean Bujorel Bold în contextul în care o primărie din Vâlcea a făcut demersuri pentru a obţine circa 5 milioane de lei din fondul de rezervă al guvernului, primăria fiind datoare cu un milion de euro către firma Onilserv SRL din Vâlcea, aparţinând lui Marian Lepădatu - prieten comun al lui Stoia şi Bold. Rechizitoriul arată că Stoia "a lăsat să se creadă faţă de Bold Bujorel că are influenţă prin intermediul unor persoane asupra unor funcţionari publici cu atribuţii de decizie în cadrul Guvernului României, pe care-i poate determina să aprobe alocarea prin hotărâre de guvern a unei sume de bani pentru Primăria comunei Ioneşti, din judeţul Vâlcea, din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului pe anul 2011, în scopul de a fi remisă ulterior SC Onilserv SRL pentru decontarea unor lucrări efectuate în perioada 2008 - 2009, comunicându-i că «costul» intervenţiei pentru persoanele care urmau să facă demersuri pe lângă funcţionarii publici în cauză reprezintă 10% (100.000 de euro) din valoarea totală a sumei primite". Procurorii spun că infracţiunea de trafic de influenţă este, prin structura sa, o infracţiune de pericol, "a cărei existenţă nu este condiţionată de producerea vreunui rezultat".

Cu ocazia audierilor, Bold a spus că îl cunoaşte pe Stoia de peste un an de zile, întâlnindu-l cu ocazia participării la turnee de golf, unde l-a cunoscut şi pe Lepădatu. "În acest context, Lepădatu i-a spus despre problemele pe care le are societatea pe care o administrează cu recuperarea unei sume de bani de la Primăria comunei Ioneşti pentru lucrările de reabilitare a unor drumuri calamitate, în perioada 2008-2009", se precizează în rechizitoriu. "Lepădatu Marian nu mi-a spus expres să intervin pe lângă Stoia Călin în legătură cu această problemă, dar mi-a spus că, dacă pot să-l ajut, să încerc. Efectiv, Lepădatu voia să afle dacă Primăria Ioneşti se afla pe lista guvernului şi, dacă nu era, să fie inclusă pe această listă", declarat Bold la DNA Cluj. Cu privire la discuţia telefonică purtată cu Stoia, omul de afaceri din Argeş a declarat că, "în fapt, i-am solicitat acestuia să vadă dacă primăria era pe lista guvernului pentru a i se pune la dispoziţie fonduri, iar în caz negativ, să intervină prin relaţiile pe care le are. Stoia Călin mi-a dat de înţeles că o să întrebe pentru mine la persoanele pe care le cunoaşte, însă mi-a transmis că costul intervenţiei pentru persoanele care decid este de 10% din sumă. Stoia Călin mi-a dat de înţeles că ar putea interveni pe lângă reprezentanţii guvernului cu atribuţii de decizie în acest sens, dar persoanele pe care le cunoaşte nu s-ar da jos din pat nici pentru 100.000 de euro".

Procurorii notează că prima discuţie dintre Bold şi Stoia a avut loc când acesta din urmă era la Paris. "Demersul a fost iniţiat de către Bold Ion Bujorel la data de 25.08.2011, când l-a contactat telefonic pe învinuitul Stoia Călin Mihai. Din conţinutul convorbirii telefonice dintre cei doi rezultă că învinuitul Stoia Călin se afla la acea dată la Paris, fapt pentru care au stabilit să discute ulterior despre «treaba urgentă», de la alte telefoane mobile", se arată în rechizitoriu.

Bold Ion Bujorel: Ce faci?
Stoia Călin Mihai: Uite, îs la Paris.
B.I.B.: Aha. Păi, dacă ajungi pe la Bucureşti, eu ştiu, sunt plecat weekendul ăsta, sunt plecat la bulgari. Când mai vii pe la Bucureşti, vreau neapărat, dar e urgenţă, să vorbim o treabă.
S.C.M.: La Elit vin, sigur.
B.I.B.: A, atunci ne vedem la Elit şi discutăm, da?
S.C.M.: Deci nu puşcă până atunci.
B.I.B.: Ei, oricum nu avem soluţie.
S.C.M.: Ba, soluţii ar fi. Îmi dai tu un număr şi te sun eu de pe alt număr. Aş putea vorbi, ştii?
B.I.B.: Da. Îţi trimit eu pe Facebook.
S.C.M.: Numai mâine, că eu am acasă vreo trei telefoane din astea cu cartelă, ştii? Le iau, le arunc. Folosesc cartele şi o arunc.
B.I.B.: Ok.
S.C.M.: Îmi dai un număr de telefon şi te sunt eu de pe un număr de acolo şi putem vorbi.

A doua convorbire dintre Bold şi Stoia, în care acesta din urmă spune că procentul este de 10%, a avut loc în timp ce omul de afaceri clujean era la Viena, la data de 28 august. "Învinuitul Stoia Călin Mihai i-a transmis denunţătorului că o să facă demersuri în acest sens doar după data de 10 septembrie deoarece în perioada imediat următoare discuţiei urma să plece la Viena şi ulterior la Reşiţa pentru rezolvarea unor probleme", se arată în rechizitoriu.

S.C.M.: Mă, frate, îţi spun sincer şi să nu mă înţelegi greşit, dar suma e prea mică ca să pot să declanşez o chestie de genul ăsta, bă, haide, daţi-le la ăia un milion de euro. Înţelegi? Adică eu am nişte mecanisme prin care pot să declanşez o operaţiune de genul ăsta, dar toate astea au nişte costuri.
B.I.B.: Păi, normal că oamenii...
S.C.M.: Păi, nu, nu, da dacă oamenii ăia îs oameni serioşi, dacă spun bă ajutaţi-mă şi pe mine să ia ăla un milion nu ştiu ce şi acela zice măi eu ...pentru o sută de mii nu mă dau jos din pat, înţelegi?
B.I.B.: Da, da, atunci da, prima tranşă e de 500 mii, următoarea e de 500, înţelegi?
S.C.M.: Înţeleg, de asta încerc să-ţi spun, ca să ajungi acolo în preajma lu' number one trebuie să ajungi prin nişte oameni care au şi ei anumite valori, înţelegi? Şi ăsta vine şi spune, ce-mi iese mie la afacerea asta? O sută de mii? Sau 50 mii, cum zici tu? Păi, pentru 50 mii nu mă dau jos din pat, frate.
B.I.B.: Da.
S.C.M.: Cam aşa funcţionează. Adică afacerea trebuie să fie suficient de interesantă ca să-i ...
B.I.B.: Dar normal, e normal. Deci nu e pe ochi frumoşi.
S.C.M.: Am înţeles. Dar sunt nişte costuri, asta încerc eu să-ţi explic ţie, că-s nişte sume la care băieţii care-i ştiu eu, care pot să influenţeze chestia asta nu se deranjează.
B.I.B.: Da, asta e.
S.C.M.: Eu o să pun o întrebare. Ca să nu, aşa de dragul tău, da' eu cunosc fenomenul foarte bine.
B.I.B.: Pune-i o întrebare şi zi, băi, care ar fi costul. Ca să ştim.
S.C.M.: Îţi spun acuma, 10% e întotdeauna. Ăsta-i costul.
...........................
B.I.B.: Da, deci un 10%, asta e, dar no, ştiu eu, nu e o problemă, dar problema e că..(neintelegibil)..."
S.C.M.: Hai să discutăm, ne vedem la Elit, oricum până atunci nu pot să fac nimic. Discutăm faţă în faţă şi e mai simplu.

Conform celor declarate de denunţătorul Bold, acesta s-ar fi înţeles cu învinuitul Stoia să mai discute despre această problemă după ce acesta urma să revină de la Viena. "Însă nu au mai discutat şi nici nu s-au întâlnit la turneul de golf «Cupa Elit», cum stabiliseră cu ocazia convorbirii telefonice şi, întrucât nu i-a mai dat nici un răspuns, i-a trimis un mesaj pe Facebook, acesta răspunzându-i că încearcă să rezolve problema", susţin procurorii. Bold a pus la dispoziţia anchetatorilor atât mesajul trimis de el pe Facebook, cât şi răspunsul lui Stoia.

Primăria Ioneşti nu a primit banii

Primarul comunei Ioneşti, din judeţul Vâlcea, s-a arătat surprins că discuţiile despre banii primăriei au ajuns până la Cluj. "Nu-l cunosc pe Stoia şi nici pe Bold Bujorel. Pe Marian Lepădatu îl ştiu şi, într-adevăr, primăria datorează firmei lui bani pentru lucrări. Nu ştiu pe unde au umblat ei, habar n-am. Nu am primit nici un ban de la guvern. Am primit un răspuns că unul dintre proiectele de hotărâri de guvern privind alocarea unor sume nu este semnat de unul dintre miniştri, cred că de la Finanţe", a declarat pentru ZIUA de CLUJ primarul din Ioneşti, Constantin Neagoe.

Stoia: "I-am spus lui Bold să nu mai insiste"

Cu ocazia prezentării materialului de urmărire penală, Stoia a solicitat reaudierea lui Bold deoarece din declaraţia acestuia rezultă că nu s-ar fi întâlnit cu învinuitul la turneul de golf "Cupa Elit", din localitatea Pianu de Jos. Cererea lui Stoia a fost respinsă de procurorul DNA Cluj. Rechizitoriul arată că Stoia a vrut să demonstreze că s-a întâlnit la turneul de golf din 3 septembrie, ocazie cu care i-ar fi spus lui Bold să nu mai insiste cu privire la situaţia legată de alocarea unor bani din fondul de rezervă al guvernului, pe motiv că nu se poate rezolva nimic. "I-am spus: băiete, termină cu treburile astea", a afirmat Stoia la momentul prezentării materialului de urmărire penală, fapt consemnat de procurori. Avocatul lui Stoia, Sergiu Bogdan, susţine că tot dosarul este doar o interpretare a procurorilor asupra unei discuţii telefonice, din care, spune avocatul, lipsesc pasaje.

 

 

Comenteaza