Campania de fertilizare organică de la Transavia, "respectând procedurile", era programată până în 12 aprilie. Aţi fi rezistat 3 săptămâni cu putoarea?

Campania de fertilizare organică de la Transavia, "respectând procedurile", era programată până în 12 aprilie. Aţi fi rezistat 3 săptămâni cu putoarea?
| Foto: https://www.facebook.com/primariatureniclujromania/

Problema mirosului de hoit din Cluj-Napoca şi localităţile dimprejur a fost rezolvată. Vinovatul fără vină ar fi operatorul economic Transavia, aşa cum a anunţat Garda de Mediu în cursul zilei de ieri, precizănd că firma a respectat procedurile legale.

Locuitorii din Cluj-Napoca au reclamat începând de luni, un miros greu de suportat, înțepător. Pe rețelele sociale, mesajele au curs unul după altul despre "putoarea" inhalată de sute de mii de locuitori. Povestea le-a amintit clujenilor de vara trecută. 

O echipă de comisari de la Garda de Mediu a făcut verificări pe raza comunei Aiton și Tureni și s-a constatat că firma TRANSAVIA a efectuat lucrări de fertilizare a solului pe terenurile agricole care le administrează pe raza comunei Tureni, județul Cluj. 

Însă totul s-a făcut în limitele legale, iar de amendă nu poate fi vorba, au mai  transmis autorităţile. Potrivit autorităților, cei de la Transavia și-au fertilizat solurile respectând procedurile în vigoare prevăzute în Codul de bune practici agricole. Mai mult, intervenția agricolă a fost anunțată și către autoritățile locale.

Totuşi, explicația Gărzii de Mediu nu rezolvă problema. Iar clujenii revoltați au cerut soluții. Prof. dr. Teodor Rusu, decan Facultatea de Agricultură USAMV Cluj a explicat că există o regulă în agricultură cu privire la bălegarul folosit ca fertilizator.

"Regula spune că în 24 de ore după administrarea pe terenurile arabile, trebuie încorporate. Dacă trec cele 24 de ore și nu se încorporează, riscul de a crește intensitatea și disconfortul creat de aceste mirosuri crește.", a transmis pentru stirileprotv.ro decanul Facultatăţii de Agricultură USAMV Cluj. 

Între timp, primăria comunei Tureni a făcut un anunţ cu privire la campania de fertilizare organică a operatorului economic Transavia. Deşi campania ar fi trebuit să se desfăşoare pe parcursul a aproape 3 săptămâni, aceasta s-a încheiat după o zi de la demarare şi alte 2 în care au fost căutaţi vinovaţii pentru mirorul oribil care a umplut oraşul. 

"În atenția cetățenilor comunei Tureni! Stimați cetățeni,
Deși programată pentru perioada 25.03.2024 - 12.04.2024, campania de fertilizare organică, desfășurată de operatorul economic, Transavia, în comuna Tureni, s-a încheiat.
Astfel, este de așteptat ca orice miros neplăcut cauzat de această campanie s-a dispară, iar calitatea aerului să revină la normal. Vă mulțumim pentru înțelegere!", a transmis Primăria Comunei Tureni.

CITEŞTE ŞI: Transavia, responsabilă din nou de de putoarea din Cluj. Ce spune Garda de Mediu
CITEŞTE ŞI: "Dacă miroase aşa rău la Floresti, în Cluj a leșinat jumate de oraș #numazic"
CITEŞTE ŞI: Clujul miroase a "hoit": "Pute! Pute din nou de ne mută nasul! Este inacceptabil" / Răspunsul primăriei pe pagina de sesizări MyCluj
CITEŞTE ŞI: Revin mirosurile infecte la Cluj. Cum răspunde Prefectura la sesizările clujenilor

Comenteaza