Când va fi inaugurat noul terminal plecări al Aeroportului Internațional Cluj. Lucrările sunt aproape GATA

Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca își va extinde terminalul plecări pe latura de nord. Costul total al proiectului se ridică la aproximativ 365 de milioane de lei. 

Lucrările de extindere a terminalului de plecări sunt aproape finalizate, a anunțat edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Acesta ar urma să fie deschis în cadrul unei ceremonii ce va avea loc în data de 4 iunie 2024.

„Clujul, ca să își poată menține în continuare atractivitatea, să putem să ne menținem copiii acasă, iar cei care au plecat, eventual să se întoarcă, trebuie să le dăm șansa să aibă acces la salarii decente. Salariile decente vin dacă sunt investiții, iar investițiile vin dacă ai infrastructură. Deci nivelul următor de dezvoltare a Clujului este extinderea Aeroportului Internațional, și în 4 iunie, aeroportul va inaugura noul terminal cu o capacitate mai mare pentru a asigura conectivitatea noastră pe cale aeriană”, a afirmat Boc, la Radio Someș.

Investiție de 365 mil. lei, gata la mijloc de 2024

Obiectivul general al proiectului este extinderea terminalului plecări cu aproximativ 7.200 de metri pătrați și a platformei de staționare aeronave cu aproape 9.000 de metri pătrați, ceea ce va duce la creșterea capacității de procesare și a gradului de confort al pasagerilor.

Noile spații vor fi dotate cu aparate de securitate de ultimă generație de tip standard C3, urmând a fi realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și o poartă de îmbarcare pentru zborurile interne.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Valoarea totală a Contractului de Finanțare este 365.708.900,80 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 129.618.899 lei. Asocierea de firme BOG'ART-UTI-ACI au asigurat 80 de containere pentru zona de regrupare a pasagerilor.

Parc fotovoltaic la Aeroportul Cluj

În cadrul acestui proiect vom avea un sistem de panouri fotovoltaice, aproximativ 270 de panouri. Circa 40% din energia electrică pentru terminale va fi furnizată de acest sistem de panouri. Separat de aceste panouri fotovoltaice care vor fi pe acoperișul terminalului, noi facem studii de fezabilitate pentru un parc fotovoltaic astfel încât în următorii 2-3 ani dorim să devenim independenți energetic”, spunea directorul aerogării clujene, David Ciceo, la momentul debutului lucrărilor.

Avantajele extinderii terminalului plecări:

• se reduce timpul de procesare în orele de vârf
• infrastructură pentru traficul de pasageri în creștere
• crește capacitatea pentru pasageri și bagaje
• reducerea timpului pentru efectuarea formalităților de check-in
• crește confortul pasagerilor
• se asigură noi spații comerciale
• atragerea de noi transportatori aerieni
• vor scădea cozile pentru controlul de securitate cu cele două noi filtre care se vor implementa

Comenteaza