Caravana “Alege oaia” a ajuns la Cluj GALERIE FOTO - VIDEO

Caravana “Alege oaia” a ajuns la Cluj GALERIE FOTO - VIDEO
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a gustat sâmbătă din pălinca, brânza și alte produse alimentare aduse de producători la Expo Transilvania Cluj-Napoca, locul de desfășurare a caravanei "Alege oaia!".

"Vă salut, dragi fermieri! Vă salut, dragi crescători de ovine! Vă salut, dragi clujeni! Vă salut, dragi români! Pentru că astăzi suntem la al 5-lea eveniment în țară, într-un program pe care l-am gândit împreună. De aceea, am început salutul către dumneavoastră, pentru că dumneavoastră mi l-ați sugerat, dvs îl susțineți din punct de vedere al costurilor pe care le înregistrează un asemenea eveniment, dumneavoastră îl veți continua, cu sau fără ministru.

Pentru că este programul dumneavoastră, pentru că este programul care merită în România să ajungă până acolo unde fiecare român și crescător de animale, de ovine, înțelege că acest program este al Țării Românești și merită să fie pus în practică, nu numai prin această promovare, care este primul pas, ci și prin realizarea celorlalte elemente care constituie lanțul de câștig și de bunăstare pentru fiecare", a afirmat Daea. Ministrul Agriculturii a vizitat standurile, s-a fotografiat și a vorbit cu producătorii.

Unul dintre fermieri a spus, la microfon, că Petre Daea ar trebui să candideze la Președinția României pentru că el și alți agricultori îl vor vota. Pe scena amenajată la Expo Transilvania, interpretul de muzică populară Valentin Guia i-a dedicat ministrului melodia "Ciobănaș cu 300 de oi".

“Cooperativa Agricolă Someș Arieș (CASA) a fost creată ca asociație a fermierilor locali, mulți dintre ei provenind din foști strungari, ceferiști, ale căror locuri de muncă s-au desființat și astfel au devenit țărani. Am observat, umblând prin Europa, că este o tendință de cumpărare a produselor făcute de micii fermieri, dar noi nu vom putea să mergem înainte decât dacă ne unim. Românul este legat ombilical de oaie, așa i s-a transmis să crească acest animal.

Deși după revoluție s-au decimat efectivele de oi, acestea au renăscut din propria cenușă, mai ales rasa țurcană și-a ocupat locul în arealul ei. Din păcate, dăm animale peste graniță, iar apoi cumpărăm produsul prelucrat de la alții. Prima dată trebuie să apreciem ceea ce facem noi, românii, dar și să plătim prețul corect. Dacă anul acesta a fost instituit ca anul oii, anul viitor să fie cel al vacii și tot așa”, a propus Dan Țandea, președintele CASA. 

Caravana de informare "Alege oaia" a ajuns la Cluj-Napoca, unde, sâmbătă și duminică, doritorii au putut să guste gratuit diverse preparate tradiționale din carne de oaie. Degustarea a fost "acompaniată" de un spectacol folcloric susținut de Aurel Tămaș și de Băndașii de la Cluj, Amalia Peteleu, Valentin Guia, Alin Rotar și Ansamblul folcloric Someșul din comuna Apahida.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a demarat la începutul lunii noiembrie campania națională de informare și promovare a consumului de carne de ovine "Alege oaia".

Comenteaza