Cărţile de după gratii. Cine sunt profesorii clujeni care au coordonat lucrările puşcăriaşilor

Cărţile de după gratii. Cine sunt profesorii clujeni care au coordonat lucrările puşcăriaşilor
Mai mulţi profesori ai unor universităţi clujene figurează pe lista celor care au coordonat lucrări ştiinţifice ale puşcăriaşilor.

În ultima perioadă, tot mai mulţi dintre cei care ajung după gratii aleg să redacteze lucrări ştiinţifice. De fapt, pentru ei o publicaţie reprezintă o modalitate de reducere a pedepsei la care au fost condamnaţi. Conform articolului 96, alineatul 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, "pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii şcolare şi formării profesionale, în vederea acordării liberării condiţionate, se calculează după cum urmeaza: (...) f) în cazul elaborarii de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate". La fiecare lucrare, condamnatul trebuie să prezinte o recomandare din partea unui profesor universitar sau a unui conferențiar, care să ateste importanța temei alese pentru domeniul științific ales.

Potrivit unui document al Ministerului Justiţiei obţinut de hotnews.ro, mai mulţi profesori universitari din Cluj au coordonat lucrările ştiinţifice ale unor deţinuţi. Conform acestei statistici, nouă lucrări au fost conduse de cadre didactice ale uneia dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din România - Universitatea Babeş-Bolyai. În acest document, UBB figurează printre primele zece universităţi din ţară ca număr de lucrări coordonate, "topul" fiind însă condus de Universitatea din Craiova, Academia de Studii Economice, respectiv Universitatea Hyperion din Bucureşti.

Spre exemplu, Anuţa Buiga, conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, a coordonat patru lucrări ale lui Eugen Brădean, fost director de trading la Hidroelectrica, condamnat la închisoare pentru fapte de corupţie. Acesta a redactat mai multe lucrări, printre care "Vectorii economici ai României în următorul deceniu", "Istoricul pieţelor de capital şi rolul acestora în economie", "Rolul instiţutiilor financiare internaţionale în stabilitatea economică a unei ţari" sau "Istoricul pieţelor de capital şi rolul acestora în economia unei ţări".

Tot din partea UBB, pe listă apare Mireille Carmen Rădoi, director al Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din Bucureşti şi cadru didactic al masteratului de Managementul Securităţii în Societatea Contemporană UBB, care a coordonat două lucrări ştiinţifice. Unul dintre volumele coordonate, având ca temă negocierile comerciale, îi aparţine colonelului în rezervă Marin Măciucă, condamnat la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, lucrarea fiind intitulată "Rolul şi importanţa negocierilor comerciale în realizarea unei tranzacţii". A doua lucrare coordonată de Rădoi, cu titlul "Psihologia negocierilor comerciale internaţionale - Stiluri de negociere", a fost redactată de Mihai Mucea, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţilor Statului şi Privatizarii in Industrie (OPSPI), condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru tradare prin transmitere de secrete, în dosarul privatizărilor strategice, în care a fost condamnat şi fostulministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy. Şi acesta din urmă a redactat mai multe lucrări în penitenciar, una dintre acestea ("Un oraş de pe Mureş - Drumuri în timp) fiind coordonată de Rusz Fogarasi Eniko, Prodecan al Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul UBB. Zsolt Nagy a mai avut o lucrare, girată de această dată de prof. Salat Levente, de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării.

Profesorul universitar Gavril Neamţu de la Facultatea de Litere a coordonat lucrarea intitulată, "Sintaxa Limbii Române Noțiuni fundamentale pentru învățământul gimnazial", având-o ca autoare pe Aurica Puşcaş, condamnată la închisoare pentru fapte de corupţie într-un dosar de fraudare a examenului de Bacalaureat. Pe de altă parte, Preotul Florin Bozântan de la Facultatea de Teologie Greco Catolică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai a coordonat lucarrea "Biruință în suferinţă", a condamnatului Ilieşi Sabin, închis pentru fapte de corupţie.

Pe lângă cadrele didactice ale UBB, în acelaşi document sunt prezenţi şi profesori ai unei alte univesităţi clujene. Fostul primar corupt al Clujului, Sorin Apostu, a scris până acum nu mai puţin de patru volume din spatele gratiilor, toate fiind coordonate de foştii săi colegi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). În lucrările redactate, Apostu a abordat teme axate pe controlul şi securitatea produselor alimentare, precum "Controlul calității cărnii şi produselor din carne", "Controlul calității peștelui, batracienilor și fructelor de mare", "Norme de igienă în unitățile de alimentație", "Controlul calității laptelui, produselor lactate și a mierii", îndrumători fiindu-i prof. univ. Laslo Cornel, prof. univ. Sevastiţa Muste (decan al Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor) şi conf. dr. Ţibulcă Dorin.

Comenteaza