Casa de Cultură a Studenţilor ar urma să poarte numele lui Bartolomeu Anania

Casa de Cultură a Studenţilor ar urma să poarte numele lui Bartolomeu Anania
Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca ar putea purta numele fostului mitropolit ortodox clujean Valeriu Anania. În compensare pentru catolici, o piaţă ar urma să poarte numele papei Ioan Paul al II-lea.

Propunerea aparţine şefului Direcţiei de Patrimoniu şi Culte din Cluj, Leonard Horvath, şi deputatului clujean Mircia Giurgiu. "Vom pregăti un material prin care să arătăm personalitatea mitropolitului.

Propunerea e legată de studenţia sa. Anania a fost preşedintele asociaţiei studenţeşti "Petru Maior", înfiinţată de studenţii români în 1881 la Budapesta şi adusă la Cluj în 1919", a declarat Horvath.

În ce priveşte a doua propunere, ca o piaţă să poarte numele papei Ioan Paul al II-lea, aceasta se referă la actuala piaţă Karl Liebneck, din cartierul Iris. "Karl Liebneck a fost un socialist german, a publicat revista "Steagul roşu" şi a iniţiat revolta muncitorilor din Berlin în 1918. E considerat fndatorul partidului comunist german. Nu are nicio legătură cu Clujul", a declarat Horvath. Numele acesteia ar urma să fie schimbat în Piaţa Papa Ioan Paul al II-lea "din respect pentru ce a făcut Papa pentru România". Aici problema însă va fi a locuitorilor din zonă, care, dacă propunerea va fi acceptată, vor trebui să-şi schimbe cărţile de identitate.

 

Propunerea va fi înaintată Primăriei după discuţii cu reprezentanţii celor două culte.

Comenteaza