Cât a costat "Mita la bac". Vezi un fragment din rechizitoriu

Cât a costat
Candidaţii la examenul de bacalaureat audiaţi în dosarul „Mită la bac”, în care mai mulţi directori de şcoală au fost arestaţi sub acuzaţia de luare de mită, susţin că sumele pe care le-au dat sunt mai mari decât cele declarate de directori. Potrivit rechizitoriului obţinut de ZIUA de CLUJ, înregistrările convorbirilor telefonice dintre denunţători şi membrii reţelei care falsifica lucrările scrise la examen arată că sumele sunt „constant de peste 1.000 de euro”.
Interceptarea convorbirii telefonice dintre denunţătorul Alin Mureşan şi Ioan Rus, acesta din urmă fiind inculpat în dosar, arată că primul i-a dat directorului o sumă de 1.100 de euro, sumă care urma să-i fie restituită, „în condiţiile în care nu l-a putut ajuta la promovarea bacalaureatului”, potrivit rechizitoriului.

Iată un fragment de discuţie:

Alin Mureşan: Dom’ director, a venit la mine DNA-ul.
Ioan Rus: Da...
Alin Mureşan: şi i-a spus la tata...
Ioan Rus: Că ce?
Alin Mureşan: Că ce s-o întâmplat la română, di ce îi anulat...
Ioan Rus: Şi atunci, tu tre’ să-i spui lui tata următorul lucru, te rog frumos: voi să scrieţi pe declaraţie că nu ştiţi nimic, că n-aţi dat bani nimănui şi eu promit din suflet că dacă nu sunt eu şi îi altcineva, banii vin înapoi, că eu nu i-am dat banii la preşedinte încă.

Alin Mureşan: Am înţeles.
Ioan Rus: Spune-i lui tata să aibă încredere, că io nu-s tâmpit şi nu îs un om care să dispar, că n-am cum să dispar. Deci banii să fie liniştit tata că vin înapoi, Iar tu te duci, dacă te cheamă DNA, sau îl cheamă pe tata, să-i spui să zică că el nu ştie nimic, tu ai fost la examen, ai scris şi cu asta basta
(...)
Ioan Rus: După ce plecaţi de aici puneţi telefoanele deoparte şi mergeţi şi vorbiţi numai voi. Vezi căs-ar putea ca Creţu (porecla denunţătorului Marian Banyai) să nu joace cinstit. Că nu ştiu de ce eu nu am încredere în el, că am informaţii că de la el a plecat. Şi atunci foarte important este, îţi repet încă o dată, să vorbeşti cu tata să se3 liniştească, să nu se agite, să nu pice în panică. În momentul ăsta eu nu mă pot întâlni cu el pentru că dacă DNA-ul e aici înseamnă că dacă pe tata l-a chemat, eu am avut o dsicuţie cu el şi cineva a înregistrat, dar eu nu am vorbit cu el de bani...Şi atunci el să-l ia pe Nu în braţe că n-are ce face şi cu asta basta. Dar şi cu tata te rog să ai o discuţie undeva în baie sau afară, unde ... că dacă sunt microfoane la voi în casă, cum este aici?! (...)
Rus Ioan: Şi după acea, eu nu mă trag pe c.... după ce se gată toată povestea, ne vedem şi banii vin înapoi, categoric.
Alin Mureşan: Toţi 1.100?
Ioan Rus: Toţi, toţi, toţi.
Alin Mureşan: Toţi banii?
Ioan Rus: Da, important, da, toţi, dar important este ca săse liniştească toţi, că văd că tu eşti panicat şi în situaţia asta ... păi eu n-am dormit de trei nopţi!
Alin Mureşan: Vă cred.
Ioan Rus: Şi atunci, în situaţia asta spune-i lui tati să stea linitit, că eu nu-s tâmpit şi nu-s bou şi eu nu pot, eu nu pot să dispar, sunt directorul şcolii şi dacă Doamne fereşte dispar altcineva o să-i dea banii...


Urmăriţi detalii din rechizitoriul dosarului „Mită la bac” în ediţia de mâine a ZIUA de CLUJ.

Comenteaza