Cât costă facultatea în anul universitar 2010 - 2011

Cât costă facultatea în anul universitar 2010 - 2011
Universităţile clujene, cu excepţia celei de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, au păstrat taxele de şcolarizare la nivelul celor din 2009.

 Universităţile clujene au scos la concurs pentru admiterea la facultate din acest an 24.636 de locuri. Dintre acestea sunt bugetate 9.112, iar restul sunt cu taxă. în contextul crizei financiare, majoritatea universităţilor au păstrat taxele de şcolarizare la nivelul de anul trecut.

 

Singura instituţie de învăţământ superior din Cluj în care taxele de studiu au crescut faţă de anul trecut este Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” (UMF). Aici, sunt scoase la concurs 560 de locuri bugetate şi 260 de locuri cu taxă. “Taxa de anul trecut a fost 7.500 de lei pe an şi, actualizată cu indicele de inflaţie de 8,12, este 8.100 lei”, a declarat Simona Iclozan, purtătorul de cuvânt al UMF Cluj. Pentru studenţii străini, însă, taxa de şcolarizare nu se modifică faţă de anul 2010. “Taxa de şcolarizare este, ca şi anul trecut, în valoare de 5.000 de Euro/an de studiu, iar numărul locurilor scoase la concurs pentru anul acesta este de 440”, a precizat Iclozan. Concursul de admitere la UMF Cluj va fi susţinut în 23 iulie.

 

Celelalte universităţi clujene îşi păstrează taxele de anul trecut. Astfel, Universitatea “Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj scoate la concurs 4.772 locuri la buget şi 11.914 locuri la taxă pentru cei care vor să studieze la cele 21 de facultăţi ale instituţiei de învăţământ. “La UBB nu cresc taxele de şcolarizare pentru a ne asigura că niciun student nu va fi pus în situaţia de a renunţa la cursuri din cauza dificultăţilor financiare”, a declarat Cristina Nistor, purtătorul de cuvânt al UBB Cluj. Taxele de şcolarizare la UBB variază între 2.200 şi 5.500 lei pe an, în funcţie de specialitate. Cea mai scumpă taxă de şcolarizare este la Secţia de Cinematografie, Fotografie şi Media.

 

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj a scos la concurs, pentru cele 25 de specializări pe care le are, 804 locuri la buget şi 1.120 de locuri la taxă. “Nu creşte taxa faţă de anul trecut. Taxa de şcolarizare a fost 2.200 lei, la Agricultură în limba franceză 3.000 de euro, iar la Medicină Veterinară în limba engleză 4.500 de euro. La Centrul de la Viterbo, Itali, taxa este de 500 euro”, a declarat Tiberiu Fărcaş, ofiţer de presă al USAMV.

 

Nici Universitatea Tehnică Cluj-Napoca nu creşte taxele de şcolarizare, iar la concurs scoate 2.600 de locuri bugetate şi 1.510 cu plată. “Taxele sunt la fel ca şi anul trecut. în ce ne priveşte, am redus taxele de înscriere. Dacă un student plăteşte 120 lei pentru înscrierea la o facultate şi se înscrie la mai multe specializări - la restul plăteşte mai puţin”, a declarat Dorin Herle, directorul adjunct la Oficiul de Admitere al UTCN.

 

Academia de Muzică “Gheorghe Dima” (AMGD) a scos la concurs 169 de locuri la buget şi 64 cu taxă. “Am păstrat aceleaşi taxe, chiar dacă nevoile universităţii sunt mai mari, pentru că şi problemele societăţii sunt mari. Venim în sprijinul studenţilor prin diminuarea penalităţilor pentru cine nu poate plăti la timp”, a declarat Adrian Pop, rectorul Academiei. Aici, taxele de studiu variază între 2.700 lei şi 4.650 lei pe an. Şi Universitatea de Artă şi Design scoate la concurs, între 19 şi 30 iulie, 207 locuri bugetate şi 216 la “plată”. Taxa de şcolarizare este de 3.000 lei.

Comenteaza