Cât ne costă începerea şcolii

Cât ne costă începerea şcolii
Şcoala începe azi, iar anul universitar, peste două săptămâni. Fie că este vorba de simple rechizite, fie de taxa şcolară, părinţii trebuie să bage adânc mâna în buzunar.
Zilele de septembrie aduc iz de şcoală, miros de cărţi şi coperte de plastic, emoţii pentru viitorii şcolari sau studenţi, dar şi îngrijorare pentru părinţii care au de scos bani grei din buzunar pentru învăţătura odraslelor. Pentru taxele şcolare şi cazarea în cămin, părinţii studenţilor clujeni au de plătit în plină perioadă de criză multe mii de lei pentru un an de studiu.

Debutul anului şcolar a fost precedat de febra cumpărăturilor pentru elevi. Pentru părinţii care caută înfriguraţi în aceste zile oferte convenabile pentru rechizitele necesare şcolii celor mici, la librăria Universităţii se găseşte “Ghiozdanul cu de toate”. Pentru suma de 39,90 de lei, cumpărătorul primeşte în ghiozdanul cu pricina cinci caiete A5, un penar, o ascuţitoare, o riglă, o radieră, patru creioane, un bloc de desen, un set de acuarele, două pensule, un stilou şi un set de creioane colorate. Dacă vor să aleagă fiecare model în parte, părinţii pot lua pentru micuţii şcolari creioane colorate la preţuri care variază între 10,90 şi 28,40 de lei, stiluori între 3,2 şi 21,80 de lei, liniar între 50 de bani şi 2,5 lei, caiete simple între 1 leu şi 4,5 lei, etichete între 1,6 şi 2,9 lei coala, coperte cu 0,65-2 lei, creioane între 0,51 şi 1 leu sau cutii de plastilină între 1,45 şi 17,91 de lei. Un abecedar costă 19 lei, tot atâta se plăteşte pentru o carte de Matematică pentru clasa I, iar pentru “Teste şi fişe de lucru”, părinţii vor achita câte 7 lei.

Cele mai râvnite produse sunt acelea inscripţionate cu numele unor personaje ca Winnie the Pooh, pisicuţa Marie din “Pisicile aristocrate”, sau, pentru elevii din anii mai mari, Jonas Brothers sau rechizitele din gama High School Musical. Pentru fetiţele cu pretenţii, se găsesc portofele Diddlina Ballerina, la 34.90 de lei, sau gentuţe pentru prânz din aceeaşi gamă la 65,90 de lei .

Pentru anul universitar 2010-2011, studenţii la Universitatea “Babeş Bolyai” (UBB) care nu au prins locuri la buget vor avea de plătit taxe pornind de la 2.000 de lei pentru Facultatea de Fizică, Facultatea de Biologie şi Geologie, Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Facultatea de Teologie Greco-Catolică, până la 5.500 de lei pentru Facultatea de Teatru şi Televiziune. Regia de cămin îi va costa 50-60 de lei pe cei care sunt fii de cadre didactice, 80 de lei pe cei care vor ocupa căminele 1-6 şi 16 din Complexul Hasdeu sau între 100 şi 200 de lei lunar pentru cei care vor sta în cămine mai “cotate”, cum ar fi căminul 14, 17, “A”-urile din Hasdeu, cele din seria Economica sau Juventus.

La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), taxele de şcolarizare variază între 3.300 şi 4.400 de lei, iar regia de cămin va costa câte 155 de lei în fiecare lună în cazul în care va rămâne la nivelul din 2009-2010. “Senatul nu s-a reunit încă pentru a stabili aceste taxe. Deocamdată, rămân valabile cele din anul trecut”, a precizat Cătălin Popa, reprezentant UTCN. La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, taxa porneşte de la 2.500 lei, în vreme ce la secţiile destinate studenţilor din străinătate taxele se cifrează între 550 şi 3.000 de euro pe an. Studenţii care vor locui în cămine vor plăti aceleaşi sume lunare ca în anul universitar trecut, respectiv între 140 şi 220 de lei.

Un an de studii la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca va costa 8.100 de lei pentru români şi 5.000 de euro pentru străini. În anul universitar 2009/2010, instituţia a soluţionat peste 90% dintre solicitările de cazare în căminele proprii, după cum a precizat Simona Iclozan, reprezentanta UMF Cluj. “În prezent, se construieşte un nou cămin în Hasdeu, care va dispune de 88 de locuri de cazare şi va fi dat în folosinţă în anul universitar 2010/2011. Există, de asemenea, proiecte de mansardare pentru alte 5 cămine. Două dintre acestea vor fi finalizate din venituri proprii, în vara acestui an, iar un cămin de garsoniere va intra în reparaţie capitală”, a explicat Iclozan. Studenţii şi rezidenţii medicinişti au la dispoziţie 2.200 de locuri de cazare, în nouă cămine, pentru care vor plăti din toamnă între 100 şi 180 de lei în funcţie de numărul de paturi din cameră (de la 4 la 2). Pentru cazarea în garsoniere vor achita între 180 şi 200 de lei lunar. “Preţurile au fost actualizate cu indicele de inflaţie, faţă de cele de anul trecut”, a explicat Simona Iclozan. Despre preţurile de la restaurantul studenţesc, reprezentanta universităţii a precizat că ele vor rămâne neschimbate până la sfârşitul acestui an, urmând să se reliciteze contractele cu furnizorii la începutul anului viitor.

Rechizite cu vedete pentru liceeni


VIP-urile au “vândut” bine pentru liceeni şi la Târgul de Rechizite, care a funcţionat în Piaţa Unirii între 6 şi 12 septembrie. Cele mai cotate erau Hannah Montana şi, noutatea toamnei, Michael Jackson. “Thriller”, “Just Beat It”, “The King of Pop” sunt doar câteva dintre “brandurile” pe care megastarul le-a făcut cunoscute şi care împodobesc acum rechizite pentru elevii care nu l-au prins în anii de glorie pe regretatul Michael. Tot aici se găseau cărţi pentru cei mari şi cei mici, de la “Dumbrava Minunată” a lui Sadoveanu, la 6 lei, la “50 de poveşti de neuitat”, care costă 15 lei. “Cele mai ieftine sunt rechizitele clasice, un caiet simplu costă 1,2 lei în format A5, iar caietele mari, 3,2 lei”, a declarat Maria Centea, vânzătoare la Lecom.


Comenteaza