Foto Câți urși vor putea fi împușcați fără autorizație în judeţul Cluj

Câți urși vor putea fi împușcați fără autorizație în judeţul Cluj
| Foto: Shutterstock

A fost adoptată Legea prin care pot fi împuşcaţi 481 de urşi anual. Legea a fost adoptată în regim de urgenţă, săptămâna trecută, de deputaţi, în urma tragediei de pe Jepii Mici, din Munţii Bucegi, unde o tânără a fost omorâtă de un urs, în timp ce se afla în drumeţie.

Cu 214 voturi pentru, 7 împotrivă și 23 de abțineri, plenul camerei deputaților a adoptat o lege care permite vânătorilor să împuște 426 de exemplare de urs anual că măsură de prevenție și încă 55 de urși agresivi.

Repartiția cotei de prevenție între fondurile de vânătoare s-a făcut, arată proiectul de lege adoptat luni, 15 iulie, de Camera Deputaților, nu în mod egal, ci în funcție de numărul incidentelor cu animale sălbatice care au avut loc de-a lungul timpului și ținând cont de numărul de derogări oferite în trecut.

Cota de prevenție înseamnă că asociațiile de vânători pot împușca orice urs, în scop preventiv, nu doar în situații punctuale de urgență. Cele trei județe fruntașe la cota de prevenție sunt Harghita (73 exemplare), Covasna (54) și Brașov (45). Urmează Mureș – 43, Buzău și Sibiu – câte 28, Argeș – 30. Cotele cele mai mici se regăsesc în Dâmbovița (3), Maramureș (2), Mehedinți (1), Cluj (1), Gorj (7), Bacău (8) și Alba (5).
Câți urși vor putea fi împușcați fără autorizație în judeţul Cluj

Creșterea cotei nu se justifică, susțin cercetători, în primul rând pentru că nu știm populația exactă de urși. Ei nu resping total ideea uciderii urșilor, dacă e făcută controlat. Ei atrag însă atenția că discuția e mult mai complexă decât decimarea populației de urs brun prin împușcarea la întâmplare, „preventiv”, așa cum cer, drept soluție, politicienii. Potrivit lor, accidentele ori atacurile nu sunt cauzate de neuciderea animalelor, ci pentru că bariera dintre oameni și sălbăticie a fost spartă demult, a transmis snoop.ro.

Pentru a stabili în final aceste cote, e nevoie de un studiu fundamentat științific care să spună cât mai corect estimat care este populația de urși din România. Or, România nu are un recensământ clar al urșilor, ci doar un studiu care s-a bazat pe date colectate prin metoda numărării urmelor lăsate de animale, fără rigoare statistică, dar care dă cifre acceptate oficial de autorități. 

Comenteaza