Ce a făcut dictatorul sovietic Nikita Hrușciov în Transilvania

Ce a făcut dictatorul sovietic Nikita Hrușciov în Transilvania
Liderul sovietic Nikita Hrușciov a fost la vânătoare de două ori în România. În 1963, Nikita Hrușciov (1894- 1971) a participat alături de Gheorghe-Gheorghiu –Dej (1901-1965).

Decizia lui Nikita Hruşciov de a retrage trupele sovietice din Românaia fost luată, în octombrie 1957, după o vânătoare la Budacu de Sus (Bistriţa Năsăud). Episodul a fost descries de ambasadorului Olandei în România la acea data, C.M Hanswlick De Jonge. Dictatorul este primit cu fast, au loc ospeţe în cabanele de vânătoare. La finalul unei zile de vânătoare cu noroc, Hruşciov îi întreabă pe români dacă i-ar putea ajuta cu ceva.

"Aţi putea...vedeţi tovarăşe Secretar General... ştiţi că România este o ţară înfrăţită pe veci cu marele nostru frate Uniunea Sovietică. Suntem un aliat de nădejde, cum am dovedit-o şi în timpul crizei din Ungaria. Aici suntem cu toţii leninişti convinşi. Uniunea Sovietică va găsi la noi doar prietenie şi loialitate. De aceea suntem convinşi că stationarea armatelor sovietice în ţara noastră nu mai este necesara. Pe lângă acest aspect, ştiţi că deseori au loc incidente în care sunt implicaţi soldaţii ruşi. In ciuda înfrăţirii noastre întru comunism, astfel de incidente-i vor face pe români să privescă cu neîncredere Uniunea Sovietică. Dacă s-ar putea face ceva la Moscova, ştiţi ...am fi recunoscatori", i-ar fi spus Dej. De partea cealaltă a mesei, Gheorghe Maurer, Nicolae Ceauseşcu şi Emil Bodnaraş îl aprobau.

Citeşte reportajul integral şi vezi fotografii document AICI.

Etichete
Comenteaza