Ce au îndurat vecinii romilor de pe Coastei

Ce au îndurat vecinii romilor de pe Coastei
Locatarii caselor în spatele cărora au fost cocioabele romilor de pe strada Coastei spun că erau terorizaţi de aceştia şi că se bucură de mutarea lor.
Mizerie aruncată peste gard în curte, vacarm, miros neplăcut, câini vagabonzi, cerşetorie şi incendii sunt lucrurile de care au scăpat locatarii străzii Inău odată cu mutarea romilor de pe strada paralelă. Oamenii spun că au făcut numeroase reclamaţii cu privire la comportamentul vecinilor care ocupau ilegal domeniul public şi că nu mai sperau la o rezolvare.

Locuitorii de pe strada Inău au povestit, pentru ZIUA de CLUJ, clipele de groază prin care au trecut din cauza romilor care au locuit până în 17 decembrie, pe strada Coastei. “ Romii îmi aruncau gunoaie în curte peste gard şi chiar animale, pisici de exemplu. Eu am doi câini care erau tot timpul agitaţi din cauza asta. Când treceau pe lângă gard, dădeau cu pietre în el. De multe ori puneau pe foc cauciucuri care scoteau un fum negru şi gros ce venea spre casa mea. De asemenea, veneau la noi şi ne cereau una alta”, ne-a spus Tudor Pisculidis, care locuieşte în zonă de 12 ani. Acesta a precizat că a început să spere că va scăpa de romi atunci când Consiliul Judeţean Cluj a anunţat că-şi mută sediul în zonă.

O femeie de pe strada Inău susţine că a primit ameninţări de la romi săptămâna trecută, după ce aceştia au aflat că vor fi evacuaţi. “Mi-au spus că din cauza mea şi a altui vecin o să fie mutaţi, că noi tot am făcut reclamaţii. Era mizerie şi miros urât, căci ei aveau toaleta ca la ţară, fără canalizare. Mi-au şi dat foc la gard. După aceea am schimbat gardul de lemn cu un zid de beton”, a povestit femeia, care nu a dorit să-şi facă publică identitatea. Aceasta a cumpărat recent o plasă de sârmă pe care să o pună pe gardul de beton, dar spune că acum nu mai are motiv să o monteze. Un alt locatar, Alexandru Pogăcean, afirmă că romii veneau des la uşa lui pentru a-i cere apă.

Directoarea Bibliotecii Judeţene Octavian Goga, în spatele căreia vieţuiau ţiganii, declară că aceştia îi creau probleme. “Am chemat poliţia de câteva ori din cauza romilor. Erau violenţi în sensul că au spart geamuri din spatele clădirii, vara dădeau muzica la maximum, cititorii ni s-au plâns de mizeria care se aduna pe deal, iar vara mirosea. Cam asta a fost convieţuirea noastră cu romii de pe strada Coastei“, a declarat Sorina Stanca, directoarea Bibliotecii Judeţene Octavian Goga.

Romii nu au fost de acord cu mutarea

Aceştia nu au vrut să-şi abandoneze cocioabele care ocupau ilegal domeniul public decât după intervenţia Poliţiei Comunitare şi a Jandarmeriei. Primăria le-a construit romilor locuinţe modulare pe strada Cantonului, aflată la periferia oraşului, spre deosebire de strada Coastei, care este în zonă centrală. Romii sunt nemulţumiţi de noile locuinţe. “Copiii merg la şcoală în zona centrală sau în Mănăştur. Acum trebuie să se trezească la 6:00 ca să ajungă la şcoală. Mi-e teamă că se vor îmbolnăvi de la groapa de gunoi care este în apropiere. Eu nici nu am ieşit din casă de când ne-am mutat”, a spus o femeie. Locuinţele modulare se învecinează cu celebrul “Dallas”, vechiul cartier de barăci al ţiganilor care scotocesc pe rampa de gunoi.

Comenteaza