Ce chirie plătește firma care are magazinele din Penitenciarul Gherla
Pentru a-şi vinde produsele în penitenciare, în unele cazuri administratorii magazinelor au de plătit chirii impresionante, dar acest aspect nu îi oprește, întrucât deţinuţii au dreptul să cumpere de la aceste magazine, săptămânal, în limita a jumătate din valoarea salariului minim brut pe economie, alimente, apă minerală, băuturi răcoritoare, ţigări şi alte bunuri.
La Cluj, licitaţia pentru cele două spaţii comerciale din Penitenciarul Gherla şi pentru cel de la secţia exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla a fost câștigată de Setacio Invest SRL Gherla. Cele două spaţii din Penitenciarul Gherla au o suprafaţă totală de 96,62 metri pătraţi, iar chiria ajunge la 12.077 de lei (aproximativ 2.740 de euro), respectiv 125 de lei pe metru pătrat.
Spaţiul comercial de la secţia exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla are o suprafaţă de 13,35 metri pătraţi, iar pentru acesta Setacio Invest plăteşte lunar o chirie de 55 de lei pe metru pătrat, adică 734,25 de lei pe lună, aproximativ 167 de euro. În Penitenciarul Gherla îşi executau pedeapsa, în 3 decembrie, 1.093 de deţinuţi.
Cea mai piperată chirie pentru magazinele din închisoare se plătește, detaşat, la Penitenciarul Rahova. Nelu & Rodica SRL, firma care a câştigat licitaţia pentru spaţiul comercial din penitenciar, plăteşte lunar o chirie de 442 de euro pe metru pătrat, potrivit unui răspuns al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).
Astfel, pentru cei 44 de metri pătraţi ai magazinului, firma plăteşte 19.448 de euro pe lună. De asemenea, Nelu & Rodica SRL mai plăteşte aproximativ 1.500 de euro pentru un spaţiu de 34 de metri pătraţi pe care îl foloseşte ca depozit. Firma a câştigat licitaţia pentru spaţiul comercial în aprilie 2014, iar contractul va expira în aprilie 2016.
Aceeaşi firmă a desfăşurat activităţi comerciale în Penitenciarul Rahova şi în perioada aprilie 2013 - aprilie 2014. Societatea plătea, la sfârşitul anului 2013, pentru spaţiul comercial din Penitenciarul Rahova o chirie de 14.080 de euro lunar, iar pentru depozit, alţi 1.088 de euro pe lună. Magazinul din Penitenciarul Rahova deserveşte şi Penitenciarul Spital Rahova.
Conform regulamentului de aplicare a legii privind executarea pedepselor, "persoanele private de libertate au dreptul de a cumpăra săptămânal de la punctele comerciale din incinta locurilor de deţinere, în limita a 1/2 din valoarea salariului minim brut pe economie, alimente, apă minerală, băuturi răcoritoare, ţigări şi alte bunuri de natura celor permise să fie primite, precum şi cele necesare exercitării drepturilor de petiţionare, la corespondenţă şi la convorbiri telefonice".
"În situaţia în care administraţia locului de deţinere nu poate asigura un punct comercial în incinta locului de deţinere, cumpărăturile pot fi făcute din afara acestuia de către administraţia locului de deţinere, în baza cererii persoanelor private de libertate şi a ofertelor puse la dispoziţie de către operatorii economici, cuprinzând toate tipurile de produse ce pot fi asigurate de către aceştia, în conformitate cu categoriile de bunuri prevăzute de normele legale în vigoare", mai prevede regulamentul.
De asemenea, conform prevederilor legale, "medicul curant poate restricţiona cumpărarea de către persoanele private de libertate bolnave a unor alimente contraindicate în afecţiunile de care suferă ori a produselor din tutun". De-a lungul timpului, deţinuţii s-au plâns de mai multe ori că preţurile practicate în magazinele din penitenciare sunt mult prea mari.