Video Ce este și cum funcționează bomba termobarică, "Tatăl tuturor bombelor"

Ce este și cum funcționează bomba termobarică, "Tatăl tuturor bombelor"

Fizicianul Cristian Presură a explicat ce este și cum funcționează o bombă termobarică. Ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova, a afirmat că Rusia ar fi folosit împotriva ucrainenilor astfel de bombe, interzise de convențiile internaționale.

Ambasadorul Ucrainei în SUA, a declarat reporterilor, după întâlnirea cu membrii Congresului SUA, că Rusia a folosit o armă termobarică, cunoscută sub numele de bombă cu vid, în invadarea țării sale. „Au folosit bomba cu vid astăzi”, a spus Markarova, potrivit Reuters.

Fizicianul Cristian Presură a explicat cum funcționează bomba termobarică, numită și "Tatăl tuturor bombelor".

"Un video devenit viral arată explozia unei “bombe cu vid” în Ucraina, o armă interzisă prin Convenția de la Geneva. Aceasta bombă se numeste “tatăl tuturor bombelor”, fiind cea mai puternică armă, excluzându-le pe cele nucleare. Este folosită în special împotriva clădirilor și a bunkerelor. Cum funcționează?

Bomba conține un gaz ușor inflamabil, aflat sub presiune într-un recipient. Atunci când atinge ținta, bomba eliberează gazul din recipient, care se disipă rapid în camerele din interiorul clădirii.

O scânteie ulterioară detonează gazul inflamabil, iar explozia se extinde rapid în toate camerele. De aceea, aceste bombe se numesc termobarice.

Efectul devastator nu se oprește aici. Gazele fierbinți ale exploziei, aflate în expansiune, se răcesc rapid, generând o scădere locală a presiunii, adică un mic vid local. De aici denumirea de “bombe cu vid”, pentru că, din cauza presiunii scăzute, aspiră aerul înconjurător. Aerul se grăbește către zona de presiune scăzută, generând o noua undă de șoc", a explicat Cristian Presură.

Comenteaza