Ce îşi înregistrează clujenii la OSIM

Ce îşi înregistrează clujenii la OSIM
Deschiderea unui centru regional al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci la Cluj le-a stârnit interesul localnicilor pentru înregistrarea diverselor forme de proprietate intelectuală, însă mulţi dau înapoi în faţa preţurilor pe care le implică această procedură.
Cele câteva zeci de solicitări la nivelul centrului regional al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) la Cluj au vizat înregistrarea unor nume de trupe, magazine, ateliere ori site-uri, brevetarea unor invenţii în tehnică şi medicină, nu însă şi nume de localuri.

“În România nu avem, din păcate, o cultură a proprietăţii intelectuale sau industriale, multe firme şi persone ne anunţă că vor să facă asta urgent, după care, la aflarea preţurilor aferente, renunţă, pentru că nu îşi dau seama de importanţa acestui act. Mulţi profită de asta şi înregistrează mărci pentru care nu au făcut nimic, doar pentru cei în drept au ezitat să facă ei asta la timp”, precizează Liliana Pop, cadru didactic al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) şi membră a centrului OSIM. A fost cazul unui student clujean care deţinea un domeniu pe internet; el a fost ofertat de câteva firme străine pentru mii de euro şi a pierdut în favoarea unui bucureştean care a înregistrat între timp numele site-ului la OSIM. De asemenea, o firmă care producea clopote pentru biserici a fost afectată serios de concurenţă din cauza neînregistrării la timp a unor date specifice.

Până în prezent, prin intermediul centrului clujean au fost depuse cereri pentru 37 de brevete OSIM, dintre care unul european şi au fost înregistrate cinci mărci. Cele mai multe cereri, mai exact 26, au venit din partea UTCN, pentru invenţii specifice. De asemenea, s-au arătat interesaţi de înregistrarea la OSIM reprezentanţi ai unor saloane de înfrumuseţare, o trupă de dans, magazine de electrice, un comerciant de ţuică de Maramureş - care lucrează la un ambalaj special pe care vrea să îl înregistreze, nişte softuri pentru tratarea cancerului ori pentru brevete de soiuri de plante produse de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Nici un local clujean nu a apelat la serviciile de consultanţă ale centrului pentru a-şi înregistra numele. Trei clujeni au recurs la un serviciu mai simplu, Plicul cu idei, care este un mijloc de probare a datei creaţiei până la consolidarea şi argumentarea acesteia. Au mai fost înregistrate câteva mărci comunitare, valabile în toate ţările europene, între acestea numărându-se UTCN şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu, precum şi un brevet european, acordat unui proiect din domeniul roboticii în cadrul UTCN.

Specialiştii le recomandă celor care vor să îşi înregistreze mărci sau brevete să apeleze la centre specializate sau consilieri în domeniu pentru întocmirea documentaţiei specifice. Onorariul acestora poate varia între 2.000 şi 5.000 de lei. Actele se depun la sediul de la Bucureşti al oficiului, unde se achită alte taxe a căror valoare variază între 1.000 şi 7.500 de lei. Timp de două luni se poate contesta înregistrarea mărcii. După finalizarea procesului, se plătesc taxe de păstrare a proprietăţii din 10 în 10 ani. Aprobarea brevetelor de invenţie poate dura şi doi-trei ani, iar taxele însumează mai bine de 2.000 de lei. Deţinătorii lor vor plăti apoi anual taxe de întreţinere a brevetului, iar după 20 de ani acesta devine public. “O invenţie trebuie să îndeplinească trei condiţii: să fie nouă, să aibă misiune inovativă şi să aibă aplicare industrială. Majoritatea sunt respinse din cauza primelor două criterii”, a precizat Cornel Ciupa, membru al echipei centrului clujean şi consilier în domeniu. La nivel naţional, înregistrarea acestui tip de proprietate a scăzut de două ori în ultimii ani din cauza crizei. “Clujul stă bine la înregistrarea la OSIM, suntem primii după Bucureşti în ţară”, a susţinut Liliana Pop.

Datele se prelucrează doar la Bucureşti

Centrul regional în domeniul proprietăţii industriale din Cluj-Napoca al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) funcţionează din 1 martie 2010. “Ideea a pornit de la preocuparea UTCN pentru inventică şi creativitate, ceea ce a dus şi la înfiinţarea unei discipline în domeniu, cu aproximativ 15 ani în urmă. Târgul anual ProInventica de la ExpoTransilvania a fost următorul pas, după care OSIM a avut dorinţa de a deschide un centru şi la Cluj, în cadrul universităţii noastre”, a precizat conferenţiarul Adrian Radu Munteanu, de la UTCN. Echipa de voluntari din cadrul universităţii care se ocupă de consilierea celor interesaţi de înregistrarea la OSIM mai este formată din Liliana Pop şi Cornel Ciupan şi este coordonată de rectorul Radu Munteanu. “Centrele regionale nu vor putea prelua în curând cererile de înregistrare, pentru că nu există un sistem care să preia datele rapid şi să înregistreze ordinea corectă a depunerii actelor, detaliu esenţial în acest proces”, a explicat conferenţiarul Munteanu.


Comenteaza